Умиротворител на ракети: Су-57 ще получи важно преимущество във въздушния бой

Умиротворител на ракети: Су-57 ще получи важно преимущество във въздушния бой


Руските конструктори приложиха редица нови технологии при създаването на изтребителя от пето поколение Су-57: от нови системи за управление на вектора на тягата и хиперзвуково оръжие до радари със странично и задно виждане.
Приетият на въоръжение през 2014 г. Су-34, който се отнася към поколение 4++, е смятан за един от най-напредналите бойни самолети в света, и все пак Су-57 го превъзхожда по почти всички параметри. Една от новите технологии, която може съществено да повлияе на издръжливостта на изтребителя, е системата за управляемо противодействие на инфрачервените средства, пише “Российская газета”.

Както е и при другите самолети от пето поколение (като F-22 Raptor), на Су-57 са монтирани средства за предупреждение преди атака. Въпреки това, за разлика от “американеца”, руският самолет също така получи куполи, които му позволяват да “заслепява” вражеските ракети с лазер. Подобна система е безценна както във въздушен бой, така и при преодоляване на противовъздушната отбрана на противника, пише Military Watch Magazine.

Системата за управляемото противодействие чрез инфрачервени средства се намира над фюзелажа зад кабината, а също така и под фюзелажа. По-рано подобни системи се поставяха на по-големите самолети като американския транспортен С-17. Миниатюризацията на компонентите на системата и монтирането ѝ на изтребител изданието нарича “безпрецедентна стъпка”. Такива комплекси за противодействие са особено ефективни против ракети с инфрачервено насочване, сред които са американската ракета “въздух-въздух” AIM-9, ракетите на ПЗРК “Стрела-2” и други.

Су-57 е предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха, а системата му за “заслепяване” на ракети е способна да противодейства на атаки не само от земята, но и от въздуха.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.