Ужас на бойното поле: американски експерт оцени новия руски автомат

Ужас на бойното поле: американски експерт оцени новия руски автомат
Руският щурмови автомат ШАК-12 е изключително ефективно оръжие за антитерористични операции в градски райони. До този извод стигна експертът на американското издание The National Interest.

Въпреки факта, че оръжието е доста масивно (около 6 кг), а ефективният обсег на изстрела не надвишава 350 м, в този случай тези недостатъци нямат значение.

Факт е, че първоначално ШАК-12 е разработен за специалните сили на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и с конкретна цел – борбата срещу терористите в града.

Следователно ниската далекобойност може да се счита за конструктивна характеристика, тъй като намалява до минимум възможните щети на цивилното население, отбелязва авторът на американското издание, предаде “Российская газета”.

Масивните 12,7-мм патрони за ШАК-12 моментално неутрализират целта при контакт и не дават на терористите никакъв шанс за последен ответен изстрел преди да умрат.

В ситуация със заложници това може да спаси няколко човешки живота. В същото време ШАК-12 е в състояние да обезвреди врага дори с изстрел през стена. / bg.rbth.com

Смяна на известния “Драгунов”: Снайперската пушка на Чукавин влиза в серийно производство през 2021!

Серийното производство на снайперската пушка на Чукавин (СВЧ) ще започне след две години. Лекото и ергономично оръжие отговаря на високите критерии, поставени от настоящите и бъдещите специалисти от целия спектър на националните служби за сигурност. Въпреки това СВЧ ще бъде предназначена предимно за военни цели, като следва да замести известната снайперска пушка “Драгунов”.

Снайперската пушка “Драгунов” (СВД) е приета на въоръжение в съветските войски в далечната 1963 година. От този момент до днес е претърпяла редица модификации, тъй като изпреварва времето си със своите изключителни технически и тактически параметри. Но след няколко десетилетия успешна служба СВД днес не отговаря на изискванията на съвременната война. Именно затова, според главния конструктор на концерн “Калашников” Сергей Ужрумцев, е настъпила нуждата от разработката на СВЧ. В интервю за РИА “Новости” той добави, че догодина се навършват 100 години от рождението на Евгений Фьодорович Драгунов.

Накратко, за основа на конструкцията на снайперската винтовка СВЧ е използвана идеята на известния конструктор, която е приложена в разработката на малокалибрени автомати.

“Пушката има много лек откат, сякаш е оръжие от малък калибър. Това позволява на стрелеца да работи в режим на бърза стрелба, където след всеки изстрел оръжието остава на огневата линия”, твърди многократният шампион по стрелба Всеволод Илин пред интернет изданието “Военное обозрение”.

СВЧ беше представена на оръжейното изложение “Армия-2017”. Различните версии на оръжието могат да използват или vvv7,62х54, или патрони по западен образец .308 Winchester и .338 LM. Както пишат авторите на материала, винтовката вероятно може да поразява цели на разстояние до 1,5 километра.

По вътрешността си СВЧ наподобява щурмовата версия на АК. При това новата винтовка е снабдена с планка “Пикатини”, защитна решетка за укрепване на оптични мерници, подцевно фенерче, лазерен целеуказател и заглушител.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.