Топ 10 на превозните стредства, с които Русия покорява Арктика

Топ 10 на превозните стредства, с които Русия покорява Арктика
Тези офроуд автомобили, самолети и снегомобили не се страхуват от смразяващия студ, дълбокия сняг и силните бури. Днес те са от жизненоважно значение за руския живот в Арктика.

AН-72

AН-72 е перфектният самолет за Арктика. С двигатели, разположени над крилата, и с кратко излитане (по-малко от километър) той може да кацне на малки късове лед и покрити със сняг летища.

КамАЗ “Арктика”

Новият камион от известния руски производител “КамАЗ” в момента се тества. Той е същинска къща на колела с хол, кухненски бокс и достатъчно място за трима души.

Ми-8AMTШ-ВA

Този хеликоптер е специално проектиран за суровите условия на Арктика. Ми-8AMTШ-ВA е способен да работи ефективно при температури до -40 ° C и през нощта. Въпреки че хеликоптерът първоначално е поръчан от военните, той може да се използва и за транспорт на цивилни, издирвателни мисии, а също и за проучвания за природен газ и нефт.

ДТ-10ПМ и ДТ-30ПМ

Още от времето на Съветският съюз тези двукомпонентни, подходящи за всякакви условия превозни средства са незаменими “работни кончета” в Арктика и отдалечените райони на страната. Нещо повече, ДТ-10ПМ и ДТ-30ПМ са сред най-мощните автомобили за всички терени по света.

“Нерпа” 550

Силните снежни бури не са проблем за снегомобилите “Нерпа” 550, които се движат на ски – дори при скорост на вятъра от 25 метра в секунда.

Ховъркрафтът “Арктика”

Ховъркрафтът “Арктика” е предназначен да се движи там, където други превозни средства не могат – при каквито и да било метеорологични условия. Той може да превозва до пет тона товар или 50 души за повече от 1100 км с едно зареждане.

“Бурлак”

Този арктически офроуд автомобил е умишлено кръстен на бурлаците – работници, които теглели шлепове и кораби нагоре по речното течение по време на Руската империя. Основната задача на автомобила е да превозва големи товари с тегло до два тона.

“Буран”

Легендарният съветски снегомобил “Буран” (“Снежна буря” на руски) служи в Арктика в продължение на почти 50 години. Лесен за експлоатация и ремонт, “Буран” може без проблем да премине през дълбок сняг, превозвайки до 250 кг товари.

Кучешки шейни

Това е най-старият начин за транспортиране в Арктика и се използва и до днес. Един автомобил може да се счупи, но тези отдадени животни никога не се предават.

Ил-76

Самолетите Ил-76 понякога кацат на замръзналите летища в района на Арктика, което не е лесна задача. Главната им роля е да пускат товари (прикрепени към парашути) за арктически експедиции. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.