В Тексас студентите ще могат да внасят оръжие в университетите

Оръжие в Тексас


Законът, който влезе в сила на 1 август, е пореден удар срещу опитите на администрацията Обама да ограничи носенето на огнестрелно оръжие.

В аудиториите и класните стаи, в общежитията и в парковете на университетските кампуси: новият закон позволява на студентите и преподавателите да носят оръжие почти навсякъде.
Законопроектът бе внесен по инициатива на тексаския губернатор Грег Абът, одобрен бе от републиканското мнозинство и се прилага от 1 август 2016г., точно петдесет години след първия масов разстрел в университета в Остин. На 1 август 1966г. бившият морски пехотинец Чарлз Уитман се възкачва на кулата на обсерваторията в местния кампус и убива 16 човека, а ранява още 31, преди да бъде ликвидиран от полицията.

За напред всички студенти навършили 21 години и притежаващи разрешително за носене на оръжие, ще могат да го носят навсякъде със себе си.
„Задължително е да са преминали специално обучение и да имат чисто досие в полицията” , уточнява губернаторът Абът. На университетите е оставено правото да решат в кои публични пространства оръжието остава забранено. Най-често това са спортните съоръжения: игрища, стадиони и басейни.

Примерът на Тексас ще последват още осем щата, сред които Колорадо, Уисконсин и Орегон, които подготвят подобни законодателни промени.

Оръжията не трябва да са видими, тоест трябва да са добре скрити в чантите и раниците на студентите, повелява законът. Вицепрезидентът на Тексаския университет в Остин Боб Харкинс уточнява, че „кобурът трябва да покрива напълно спусъка, за да се избегнат всякакви инциденти”.

Притежаването и носенето на оръжие се приема нееднозначно в Тексас, макар щатът да подкрепи на първичните избори при републиканците консерваторът Тед Круз, един от основните лобисти на NRA (National Rifle Association), организацията на притежателите на огнестрелно оръжие.

Противниците на новия закон демонстрираха в няколко тексаски университета. Ден преди влизането му в сила една жена бе разстреляна, а няколко граждани бяха ранени при стрелба в Остин. Специализираният сайт Mass Shooting Tracker отчита 217 масови стрелби от началото на 2016г. За такива в САЩ се считат само инциденти с четири и повече жертви.

Либерализацията на режима за притежаване и носене на оръжие на щатско ниво контрастира с волята на федералното правителство и лично на президента Обама да затегне режима. Това е поредна победа на NRA и знак за безсилието на централната власт да наложи ефикасен контрол над оръжията.


Loading...

Източници: Les Echos и a-specto.bg

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.