Тайната падна: Rheinmetall вдига калибъра на танковите си оръдия на 130 мм заради „Армата”

Тайната падна: Rheinmetall вдига калибъра на танковите си оръдия на 130 мм заради „Армата”


Полигонните изпитания трябва да започнат веднага след завършването на изложбата в Париж
Преди време бяха публикувани материали, че „В Германия разработват ново танково оръдие, “Леопардът” не пробивал руските „Армата””.
В него беше отразено, че новото оръдие на Rheinmetall ще има 10% по голяма пробивна сила.
Поради недостиг на факти в първоначалния информационен източник не без основание беше предположено, че това ще бъде постигнато единствено с удължаване на цевта. Оказа се, че това е само част от истината.
На провежданата изложба Eurosatory 2016 в Париж обаче излезе допълнителна информация.
В Париж Rheinmetall демонстрира макет на своята нова разработка – 130 мм танково оръдие, завършено в края на май. Полигонните изпитания трябва да започнат веднага след завършването на изложбата.

Оръдието има дължина на цевта 51 калибъра (6,63 м). Според производителите новото оръдие ще има с 50% повече мощ (“perfomance”), отколкото известното 120-мм/55 танково оръдие на Rheinmetall L55.
Затворът му е вертикален, зарядната камера е с увеличени размери, вътрешната повърхност на цевта е хромирана. Липсва дулен спирач.
Пълното тегло на оръдието е около 3000 кг, а само на тялото на цевта – 1400 кг.

За оръдието са предвидени два типа перспективни унитарни изстрели: бронебоен подкалибрен снаряд с удължена волфрамова сърцевина и с частично изгаряща гилза с използване на барут от нов тип; многоцелеви осколочно-фугасен снаряд с програмирано въздушно взривяване.


Loading...

Според изявление на Rheinmetall, оръдието ще бъде готово за серийно производство към 2025 г. Дотогава за инсталирането му на Leopard 2 трябва да се разработи и изпита нов купол на досегашното място.
Оръдието е планирано за използване на перспективния танк, които французи и германци ще разработват съвместно с приемане на въоръжение след 2030 г.
Източник:blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.