Съставиха списък на най-големите износители на оръжие: Вижте кой е на върха

Съставиха списък на най-големите износители на оръжие: Вижте кой е на върха
Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ) публикува доклад за състоянието на световната търговия с оръжие.

Русия и САЩ са посочени като основните износители в тази сфера за периода 2014-2018 година.

Според данните, публикувани от СИПРИ, като цяло в света за периода 2014-2018 г. продажбите на оръжие са нараснали със 7,8% в сравнение с предходния петгодишен период. Най-големите снабдители са САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия. На тези страни се падат 75% от общия световен износ, а Русия и САЩ взети заедно експортират над половината световно въоръжение (57%), предаде “Взгляд“.

Най-големите вносители на оръжие са Саудитска Арабия, Египет, Израел, Катар и Ирак. На Близкия изток се пада и основният ръст на доставките, като в останалите региони те падат.

Докато в периода 2009-2013 г. обемът на продажбите на руско оръжие е бил 27% от световните обеми, то през 2014-2018 г. този дял се е свил до 21%. Експертите обясняват понижението с по-малките доставки за Индия и Венецуела – по-рано тези държави бяха едни от основните купувачи на руско оръжие. Индия продължава да е на първо място в този списък, но общият обем на доставките през 2014-2018 г. пада до 42%. Продажбите във Венецуела за същия период пък се сриват  с 96%.

През изминалите пет години Русия е изнасяла оръжие в 48 държави. 55% от експортираното руско въоръжение е отишло в Индия, Китай и Алжир. Обемът на доставките за Близкия изток е нараснал с 19%. Основните получатели на руско оръжие за периода са Египет и Ирак – съответно 46% и 36%. За последните 5 години продажбите в Ирак са нараснали със 789%, а в Египет – със 150%.

За същия период САЩ са увеличили продажбите си с 29%, а делът им в глобален мащаб е нараснал от 30% до 36%. 52% от американските доставки са за страните от Близкия изток.

Директорът на програмата за въоръжение и военни разходи в СИПРИ Од Флеран отбелязва, че през изминалите пет години САЩ още повече са укрепили позициите си на водещ световен доставчик на оръжие. Американското оръжие се е продавало най-малко в 98 страни, като те често включват високотехнологично въоръжение, включително бойни самолети, крилати и балистични ракети с малък радиус на действие, както и големи партиди управляеми бомби.

През 2014-2018 г. Франция и Германия са увеличили продажбите си съответно с 43% и 13%. А през изминалите пет години общият обем на военния износ на страните от ЕС е бил 27% от световния обем.

Износът на китайско оръжие за последните пет години е нараснал с 2,7%. За сравнение: през 2009-2013 г. доставките на оръжие от тази страна са се увеличили с цели 195%. Китай е съкратил вноса си на оръжие, но страната продължава да е сред основните вносители – в този списък тя заема 6-о място.

По-малките износители като Израел, Южна Корея и Турция  са увеличили обемите си съответно с 60%, 94% и 170%.

По данни на Стокхолмския институт за изследване на мира (СИПРИ) през 2018 г. Русия е била на второ място след САЩ по продажба на въоръжение, като за първи път е изпреварила британските компании.

В същото време обаче по общ обем на продажбите в Топ 100 делът на Русия е доста по-малък от американския (за 2017 г. той е 9,5% спрямо 57% за САЩ). / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.