Споменът не ще загасне ПОКЛОН!

Споменът не ще загасне ПОКЛОН !

Днес 27 декември се прекланяме в памет на загиналите  в  трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

На 27 декември 2003 г. в 12.45 ч. местно време (11.45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон.

Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата.

Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон.

В резултат загиват четирима български военнослужещи.

Това са капитан Георги Христов Качорин – командир на рота, старши сержант Иван Христов Инджов – командир на отделение, младши сержант Антон Валентинов Петров – командир на отделение, редник Свилен Симеонов Киров – мерач.

Споменът не ще загасне за Кербала
Кербала

Разрушена е и сградата на щаба на батальона.
Бойците от район „Индия” са евакуирани в друг район.
Ранените – 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.

 

На 28 декември 2003 г. обаче въпреки положените в болницата в Багдад , почива и пети български боец – лейтенант Николай Ангелов Саръев.

Анализът тогава показва, че около 12.45 ч., по сигнал от два поста в района на база „Индия” за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.

„Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата.Споменът не ще загасне за Кербала

По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база „Индия”.

След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. 15 минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване”, се казва в него.

Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения!

Ние от военният портал Wars BG Ви приканваме днес да сведем глава в памет на загиналите Български войници изпълняващи мисията си в Кербала!

От наше и Ваше име изказваме дълбоки съболезнование на всички техни близки и роднини, на всички техни приятели!

Да кажем светла им памет и нека се помнят имената им!


Loading...

МИР НА ДУШИТЕ ИМ! АМИН!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.