“Сериозна работа”: NI оцени картечниците на “Калашников”

"Сериозна работа": NI оцени картечниците на "Калашников"


Американското издание The National Interest публикува обзорна статия за руската картечница “Калашников”.

“Макар че АК се смята за най-известното творение на “Калашников”, ПКМ е най-доброто, което са създавали до момента”, отбелязва изданието.

Картечницата “Калашников” е приета на въоръжение през 1961 г., като е модернизирана осем години по-късно. Също като автомата “Калашников”, тя и досега си остава на въоръжение в редица държави, пише изданието, цитирано от РИА “Новости”.

В статията се отбелязва, че ПКМ е една от най-леките пълнокалибрени картечници в света. Теглото ѝ е само 7,5 кг, което ѝ дава съществено преимущество пред белгийската FN MAG, която тежи 11 кг, и дори пред по-съвременни модели като FN Minimi, който е почти с 1,5 кг по-лек от руското оръжие.

Изданието посочва още, че ПКМ е популярна и сред съюзниците на САЩ. Във Финландия тази картечница се смята за основна за подразделенията на пехотата, а Полша пусна своя модификация на ПКМ, адаптирана да работи с патрони на НАТО.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.