Седем сценария за Русия

Седем сценария за Русия

Русия не може да плува по течението, когато двата геоикономически центъра – САЩ и Китай – водят изключително жестока борба за глобалното лидерство. “Икономическата ни политика е пасивна. Без да имаме собствена стратегия, ние даваме инициативата на чужденците за усвояване на нашето икономическо пространство. Те господстват на финансовия пазар и го манипулират, доминират на пазара за коли и оборудване, потребителски стоки за трайно потребление”, казва Глазиев.

Има риск, че при пасивна политика Русия отново ще стане “разменна монета” и “обект на агресията на конкурентни световни държави”, както това вече не веднъж се е случвало в историята.

Според Глазиев през следващото десетилетие са възможни седем сценария за промяна на геоикономическото положение на Русия в света.

1. Тройно партньорство: САЩ, Русия и Китайската народна република (КНР)

Това е най-положителният и най-малко вероятен сценарий, свързан с прекратяването на американската агресия и присъединяването на САЩ към стратегическото партньорство Русия – Китай.

Сценарият предполага отмяна на антируските санкции и “солидарна отговорност на великите държави за запазване на мира при процеса на глобалните структурни промени”.

Само че при пасивна позиция на Русия събитията могат да доведат до следващия най-неблагоприятен сценарий.

2. Изолация и интервенция

Този сценарий може да стане факт, ако американското ръководство вместо днешната конфронтационна линия се върне към предишната политика на приобщаването на КНР към икономическата симбиоза със САЩ – така наречената “Chimerica” (China + America). Ако в КНР връх вземат проамериканските сили, то Русия може да се окаже в пълна изолация, губейки и валутните резерви, и външните си пазари. При запазването на сегашната икономическа политика това ще доведе до съществен спад на жизненото равнище и ще създаде заплаха за евразийската интеграция.

3. Изолация и мобилизация

Същността на този сценарий е в това, че “все още наличният в Русия научно-производствен, военно-технически, природно-ресурсен и интелектуално-духовен потенциал” ще позволи на страната да оцелее и дори да се развие въз основа на създаването на мобилизационен вариант на икономиката. “За това ще бъдат необходими нови кадри и в органите на държавната власт, и в бизнеса”, предупреждава Глазиев.

4. Американска колонизация

Ето как експертът вижда изпълнението на този сценарий: в условията на икономическите трудности в Русия се възстановява доминирането на проамерикански сили във вътрешната политика. За да бъдат отменени санкциите, се правят отстъпки под натиска на Запада. Това предизвиква рязко засилване на американската агресия, стигащо до организиране на “цветна революция” и установяване на марионетен режим, както това стана през 1991 и 1993-а.

Този марионетен режим прави ядрено разоръжаване и дезинтеграция на постсъветското пространство. Икономиката на Русия се приватизира от  американско-европейски транснационални компании, а Средна Азия става зона на доминация на Китай.

Глазиев обаче отбелязва, че смяната на администрацията в САЩ е породила надежда, че антируската агресия ще спре.

5. Китайски протекторат

Ако Русия не премине към стратегическо планиране на икономическото развитие въз основата на собствени източници на кредитиране, то реалното съдържание на “стратегическото партньорство с КНР” ще стане подчиняване на еволюцията на руската икономика на интересите на китайския растеж, казва Глазиев.

“Масираните китайски инвестиции се насочват към развитието на руските топливно-енергиен, агропромишлен и транспортен комплекси, които се преориентират към потребностите на китайския пазар. Военно-промишленият комплекс (ВПК) се развива в съответствие с целите на външната защита в интересите на Организацията на договора за колективна сигурност и Шанхайската организация за сътрудничество. Остатъците от потенциала на гражданската високотехнологична промишленост се усвояват от смесени китайско-руски предприятия. Русия запазва политически суверенитет и равноправно военно-политическо партньорство с КНР”, прогнозира Глазиев.

За успешното противопоставяне на американската агресия китайската икономика се нуждае от руската суровинна и енергийна база. И при този сценарий руската икономика “става китайска периферия”.

6. Комплекс от самостоятелни анклави

Глазиев разглежда и сценарий на статуквото. В този случай икономиката на Русия и на целия Евразийски съюз “едва ли ще издържи изпитанието на разрива от противоположния натиск, оказван от САЩ и Китай, между старите и новите центрове на световната икономика”.

В крайна сметка руската икономика, при такъв сценарий, ще стане комплекс от слабо свързани помежду си анклави, обслужващи различни сегменти на световния пазар.

Това ще създаде предпоставки за дестабилизация на политическата ситуация и преход към варианта “Американска колонизация”.

7. До 10% увеличение на брутния вътрешен продукт

На Русия ще ѝ се наложи да напрегне сили, за да премине към изпреварващо развитие чрез създаването на производства от ново технологично естество.

В този случай Русия и Евразийският икономически съюз (ЕАИС) биха могли да вървят в крачка с Китай. Сегашният слаб дял на ЕАИС в световната икономика може да се компенсира само в рамките на външния кръг на евразийската интеграция, изграждайки преференциални режими на търговско-икономическо сътрудничество с бързо нарастващи страни от Евразия. Първото споразумение за създаването на такъв режим във формата зона за свободна търговия вече е сключено с Виетнам.


Loading...

При този сценарий, прогнозира Глазиев, темповете на растеж на руската икономика ще достигнат максимални стойности – до 10% годишно увеличение на БВП и 20% нарастване на инвестициите.
Текстът на руски език на сайта: gazeta.ru

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.