Руснаците превръщат Ил-76 в “летящо оръдие”, въоръжено със система А-220М с 57-мм калибър

Руснаците превръщат Ил-76 в "летящо оръдие", въоръжено със система А-220М с 57-мм калибър
Руските оръжейници ще покажат 57-мм оръдие за унищожаване на всякакви цели!

На военнотехническия салон IDEX-2019 “Ростех” ще покаже уникален артилерийски комплекс, разработка на “Уралвагонзавод” (УВЗ), който обещава да стане истинска сензация.

Универсалният боен модул, оборудван с 57-мм оръдие, е плод на дейността на ЦНИИ “Буревестник” (част от УВЗ) и представлява значителен напредък в разработката на артилерийските оръжия.

Бойният модул може да бъде ползван на различни видове сухопътно шаси, въздушни съдове, а и в морска версия – за корабите на ВМФ. Системата ще бъде представена за първи път на военнотехническия салон IDEX-2019, който открива врати в столицата на Обединените арабски емирства.

Както каза в интервю за “Российская газета” генералният директор на “Буревестник” Георгий Закаменни, създаването на 57-мм боен модул може да стане истински пробив в развитието на артилерийско въоръжение.

В морската си версия при относително неголеми разходи той ще дава възможност на корабите от ВМФ и на тези от службата за брегова охрана да се сдобият с въоръжение, способно ефективно да поразява широк кръг от морски, въздушни и крайбрежни цели.

Въоръжаването на перспективните и модернизирани бойни бронирани машини с 57-мм модул ще повиши огневата мощ на мотострелковите подразделения, чиято сфера на бойна употреба значително се увеличава благодарение на ефективното поразяване на голям спектър от наземни и въздушни цели. Модернизацията и възможността за монтирането му на по-рано произведените бойни машини разширява перспективите за военнотехническо сътрудничество между Русия и други страни.

Имайки предвид възможностите за междувидова, вътрешновидова и междупроектна унификация на базата на наличния напредък по създаването на универсален боен модул с 57-мм оръдие, то ще може да бъде монтирано дори на щурмови вертолети и военнотранспортни самолети като Ил-76. И това, навярно, е главната сензация.

По думите на военния експерт Сергей Кузнецов, водещ на програма “Смотр” по НТВ, за руските конструктори няма да е сложно да направят оръдие за руската версия на самолет тип Gunship. Както пояснява Кузнецов, традиционният гъншип е винтомоторен транспортен самолет с мощно стрелково-оръдейно въоръжение на борда си. С негова помощ може да се води стрелба по наземни и надводни цели настрани и надолу, а не като при останалите самолети само напред.

Освен универсалното си монтиране на различните видове техника, 57-мм оръдие само по себе си е универсално и може да стреля на практика по всякакви цели. Пехота, бронетехника, самолети, дронове, морски цели и крайбрежни обекти – всичко от една артилерийска установка.

Универсалният 57-мм боен модул, който ще бъде представен на IDEX-2019, без съмнения ще стане сензация. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.