Руски спасители: невъзпети герои на нашето време

Руски спасители: невъзпети герои на нашето време

Денис Осипов (27)

Денис Осипов, специалист по ядрена, биологична и химическа защита. Винаги е мечтал да стане професионален войник. Мечтата му се сбъдва, след като завършва кадетското училище във Военната академия.

Сега Денис използва военните си умения в гражданския сектор. Член е на Лидерския център, секцията от ЕМЕРКОМ, която се занимава с високорискови спасителни операции.

Петър Гриценко (31)

Още преди да навърши 31 години, Петър Гриценко вече е работил в половината държави по света. Чистил е останките след земетресения в Непал, Египет, Камерун и Тунис и е вървял 2 дни пеша през дълбоките гори на Индонезия до място, където се е разбил самолет. 

За разчистващите операции след наводнение в Сирия Петър Гриценко е награден с Орден за смелост.

В момента Гриценко оглавява отдел за първични спасителни операции в райони, където е налице извънредна ситуация.

Алибаг Кунуев (34)

Роденият в Дагестан Алибаг Кунуев първо иска да стане не спасител, а полицай. Все пак съдбата го отвежда в Лидерския център, където получава шанс да помага на хората. Алибаг става професионален планински спасител. 

Това не е лесна работа. Горещи температури, висока влажност и непроходими местопроизшествия в гъсти гори са само част от трудностите, пред които се изправят спасителите.

Те обаче са подложени не само на физически изпитания. Психическото им здраве също трябва да е в добро състояние, за да могат да работят ефективно. Алибаг е сред първите, видели катастрофиралия самолет на полския президент през 2010 г. “Беше тежко да гледам всички тези трупове”, спомня си Алибаг.

Алексей Мамренко (43)

Алексей Мамренко мечтае за небето през целия си живот. Иска да стане пилот, но не успява да влезе в академията. Все пак, небето става негов дом. Като парашутист Алексей е част от Лидерския център, където има зад гърба си над 5000 скока както от самолети, така и от хеликоптери.

“От работата си в ЕМЕРКОМ осъзнах, че ние сме силата, която помага на хората да преодолеят тежки ситуации. Ние сме най-разнородния и добре подготвен екип”, казва Алексей.

Валерий Марков (37)

Съдбата е предвещала на Валерий Марков да стане пожарникар. Избран е за работа в пожарната измежду шестима кандидати, още докато е в училище. От тях остава само един пожарникар – и това е Валерий.

Марков говори за работата си с голям респект и сериозност: “Работата си е работа; няма място за емоции. Всяко обаждане за нас е спешно, без изключение”, казва той.

Алексей Шамин (33)

Алексей Шамин има една от най-странните професии в ЕМЕРКОМ. Той е оператор на роботи и контролира роботи като ПТК ПП, създаден да търси източници на радиация.

Шамин си спомня, че през 2012 г. трябвало да работи 28 седмици, за да събере и складира 213 тона пестициди и химикали в Курска област в Централна Русия.

Максим Черненков (31)

Професионалният спасител Максим Черненков избира трудната и опасна работа на пиротехника. Черненков рискува живота си, за да обезврежда експлозиви, мини и снаряди от времето на Втората световна война.

Черненков работи на летище “Домодедово” след терористичното нападение през 2011 г. и чисти Крим от опасни взривни предмети, включително известната Керченска крепост.

Максим си спомня как веднъж бил на прага на смъртта. По време на пожар в склад в Сибир в началото на 2010-те, върху една мина паднал тежък предмет и ударил детонатора ѝ. Мината щяла да експлодира, но за щастие това не се случило. Максим се почувствал като прероден.

Алексей Ишутин (32)

Майор Алексей Ишутин е от семейство на професионални войници, но в Лидерския център той отговаря за работата с дронове. Сред задълженията му е да оглежда местопроизшествия и райони с природни бедствия, за да търси оцелели.

Ишутин вярва, че професията му е професия на бъдещето. “Работата ми е една развиваща се и перспективна област, това е любимата ми дейност”, казва той.

Светлана Сонина (30)

През целия си живот Светлана Сонина е обичала кучетата и е мечтаела да работи с тях. Нищо чудно, че избира кинологията за своя професия. Най-добрият ѝ приятел – куче на име Гади (т.е. Кралица на нощта) е обучено да търси експлозиви.

Кинолозите и кучетата обичат не само да работят заедно, но и да се забавляват. Понякога участват в кучешки състезания и изложби.

Според Светлана най-екстремното събитие в кариерата ѝ е издирването на хора под руините в Непал след опустошително земетресение там през 2015 г. / bg.rbth.com


Loading...

Част от информацията в тази статия е взета от статия на руски език в “Експерт”.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.