Руски пилоти за изтребителя Су-35: Американските “тревоги” са реални и оправдани

Руски пилоти за изтребителя Су-35: Американските "тревоги" са реални и оправдани
Главни преимущества на руския изтребител Су-35 са неговата многофункционалност и универсалност – способен е да изпълнява бойни задачи практически при всякакви условия и е опасен както в близък бой, така и при поразяване на цели на големи разстояния.

Това споделиха пред ТАСС руските военни летци. По-рано дори самите американски медии нарекоха изтребителя Су-35 от поколение 4++ “нощен кошмар” за Военновъздушните сили на САЩ.

Безпокойството на задокеанските експерти е свързано и с това, че тези бойни машини се оказват на разположение на китайската армия, което значително усилва позицията на тази страна в тихоокеанския регион,

По думите на заслужилия военен летец на Руската федерация Владимир Попов многофункционалността на Су-35, която видимо го отличава от всички конкуренти, се състои в това, че той може да ползва и широк спектър съвременно въоръжение, и досега разработените ударни средства, които се намират на въоръжение на практика във всяка държава. Това са неуправляеми бомби и ракети, управляеми ракети и други.

“Той е способен да носи на борда си 2-4 ракети с противокорабно предназначение или ударни ракети с управляем характер или координируеми бомби за наземни цели.

Ето в това се състои многофункционалността му, а това значи, че той денем и нощем в сложни метеорологични условия и при крайно ниска видимост е способен да нанася поражения на вражеските обекти”, твърди Владимир Попов, цитиран от “Российская газета”.

Известно е, че Китай възнамерява да снабди Су-35 със своите далекобойни ракети PL-15 клас “въздух-въздух”, които, по различни оценки, могат да поразяват цели на разстояние от 200-300 километра.

Това ще позволи в случай на конфликт да атакуват от безопасна дистанция американските “въздушни танкери” и самолетите със стратегическо радиолокационно оборудване, което ще остави изтребителите на ВВС на САЩ без поддръжка.

Генерал Попов също така подчертав, че Су-35 разполага и с добър прицелно-навигационен комплекс. Той едновременно може да използва ГЛОНАСС и GPS за корекции на координатите, заложени в програмите на машините – те могат оперативно да се уточняват и по време на полета. Благодарение на това, по мнението на летеца, съществено се подобряват характеристиките именно на неуправляемите оръжия.

Още една особеност на Су-35 е неговата авионика и двигателите с увеличена мощност с управление на векторната тяга.

По думите на летеца-изпитател на “Сухой” Сергей Богдан изтребителят има и специален режим на свръхманевреност, при който падат ограниченията за ъгъла на атака.

“Самолетът може да губи скорост и да заема на практика всяко положение в пространството и да остава устойчив. Ако в хода на въздушния бой зад самолета се появи неприятел, то във връхната точка той може да направи остър завой около оста си, да открие целта и да нанесе моментална атака”, споделя Сергей Богдан. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.