Руският “летящ танк” Су-25СM3 ще разполага с ракети “въздух-въздух” с обхват 110 км

Разработеният в Съветския съюз Су-25 “Грач” има достатъчно потенциал за модернизация, след което може да бъде достоен конкурент на американския А-10.

Става дума за последната модернизирана версия на руския щурмовик Су-25СM3. Според специалисти модернизацията е толкова мащабна, че руските ВКС на практика са получили нова бойна машина със сменен двигател, ново бордово оборудване и електроника.

Самолетът е успял да се противопостави на изтребители и да унищожи дрон с помощта на ракетите Р-77 и Р-27 клас “въздух – въздух”, пише “Российская газета.

На Су-25СМ са инсталирани и системи “Витебск-25”, които ще превърнат този обект във “фантомен образ” за вражеските ракети. Освен това новите системи за радиоелектронна борба ще затруднят нападението на атакуващите ракети, направлявани с помощта на радиолокация.

Модернизираният “Грач” има и нова система за високоточна бомбардировка СВП-24 “Хефест”, която позволява използването на конвенционални боеприпаси като “умни” авиобомби. Новата навигационна система “ГЛОНАСС” позволява да се зададе крайна точка на полета с точност до 10 м. при всякакви метеорологични условия.

“В сравнение с A-10C руският Су-25СM3 е по-бърз, но има и още едно предимство. Неговата насочваща система се намира в носа, което до известна степен може и да ограничи капацитета му”, каза експертът по отбраната и националната сигурност Чарли Гао.

Независимо от това американският A-10 Thunderbolt все още запазва превъзходството си в използването на електро-оптични ракети тип “стреляй и забрави”, но те имат един недостатък – съвременните средства за радиоелектронна борба вече ефективно се справят с тях.

Поради това на Су-25 е инсталирано оборудване за лазерно насочване на боеприпаси, което позволява ясно управление на ракети към целта в условията на радиоелектронно противодействие.

В такъв случай обаче самолетът трябва да насочва ракетата до самия момент на попадение.

“Всеки самолет има своите предимства. A-10 е ориентиран към използването на мощни оръжия и електро-оптични ракети, а Су-25 – към точна бомбардировка с конвенционални боеприпаси и използването на ракети, както и на оръжия с лазерно насочване”, смята експертът. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.