Руските конструктори разработиха комплекса “Гибка-С”, който ще подобри работата на единиците за ПВО

Руските конструктори разработиха комплекса "Гибка-С", който ще подобри работата на единиците за ПВО
“Гибка-С” е оборудван с пасивна многоканална оптико-електронна система за откриване и наблюдение на въздушни цели и процесор, който бързо изчислява параметрите им и позволява дистанционно изстрелване на ракети.

Мобилният комплекс “Гибка-С” ще осигури дистанционно изстрелване на противовъздушни ракети с малък обсег. Планира се фазата на държавните изпитания да започне в началото на тази година. Това съобщи в събота информационната служба на министерството на отбраната.

“За единиците за ПВО, които са част от сухопътните войски, е разработен специален мобилен комплекс на базата на бронирания автомобил “Тигър-М”, който ще осигури дистанционно изстрелване на ракети с малък обсег на действие за всички видове леки мобилни ракетни системи родно производство. В началото на тази година “Гибка-С” ще започне сложни държавни изпитания с цел неговото приемане на въоръжение в руската армия”, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

“Гибка-С” ще осигури откриване, проследяване и обстрел на въздушни цели, докато машината е неподвижна или в движение.

Бойната машина е аналогична на леките преносими ракетни системи. Тя е оборудвана с пасивна многоканална оптико-електронна система за откриване и наблюдение на въздушни цели и процесор, който бързо изчислява техните параметри и позволява дистанционно изстрелване на ракета от оператор, разположен далеч от превозното средство.

“В рамките на комплекса “Гибка-С” за първи път ще се използва специален модул за разузнаване и управление за командир на взвод (на база бронирания автомобил “Тигър-М”), който е оборудван със собствена малогабаритна радарна станция и комплекс от средства за автоматизация на бойната работа”, казаха от министерството. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.