Руските инженери от КБ “Рубин” направиха подводница, по-тиха от “Черната дупка”

Руските инженери от КБ "Рубин" направиха подводница, по-тиха от "Черната дупка"

По време на изпитанията на главната подводница по проект 677 “Лада” – “Санкт Петербург” – беше обявено, че тя е по-трудна за откриване от подводниците по проект “Варшавянка”, заяви Александър Бузаков, генералният директор на “Адмиралтейска корабостроителница” -предприятието-производител на плавателните съдове.

“Завършиха изпитанията на “Санкт Петербург”, при които тя показа по-добри характеристики от проект 636, който с право е наричан “Черната дупка” по ниво на скритост”, каза Бузаков, цитиран от руски медии.

Той изрази надежда, че производството на “Лада” ще стане серийно.

Генералният директор отбеляза още, че КБ “Рубин” разработва нова неатомна подводница с анаеробен двигател.

“Надяваме се да пристъпим към този проект в най-близко време”, каза Бузаков.

Дизел-електрическите машини “Лада” са четвърто поколение неатомни подводници. Разработени са за борба с подводници, надводни кораби, за поразяване на крайбрежни обекти на евентуален противник, поставяне на минни заграждения, транспортиране на подразделения и товари със специално предназначение.

Те се отличават с висока степен на автоматизация и ниски нива на шума. Тази серия може да бъде въоръжена с крилати ракетни комплекси “Калибър-ПЛ”, торпеда, ракетни торпеда, зенитни ракети “Игла”. Дълбочината им на потапяне е до 350 м.

Бузаков още през 2015 г. съобщи, че четвъртото поколение подводници по проекта “Лада” превъзхожда по безшумност проект 636.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.