Руските бойни роботи станаха по-тежки

Руските бойни роботи станаха по-тежки
УРП-01Г е създадена на основата на решения, специално адаптирани да бъдат прилагани в автономна техника.

Това, както казват конструкторите, позволява „да се избегнат трудностите, възникващи при използването на роботизирани технически системи, които първоначално са проектирани като управляеми от човек“.

Съгласно официалния информационен бюлетин, на този етап новата платформа е дистанционно управляема и може да действа на разстояние до 10 км от пункта за управление. Засега нейното оборудване със система за „техническо зрение“ и изкуствен интелект само се планира.

Специално за УРП-01Г руските предприятия разработиха уникална модулна система за управление, способна да работи „без операционна система в класическия смисъл на понятието“. Според главния конструктор на платформата Алексей Симулин системата за управление е създадена на база руски компоненти и се отличава с бързото си действие – времето необходимо за зареждане е едва 1,5 секунди. Освен това, тя е универсална и в бъдеще може да се инсталира на всякаква техника.

Роботизираната платформа ще се използва навсякъде, „където за човешкия живот съществува опасност“ или ако по някаква причина присъствието на обитаема техника е нецелесъобразно. Като възможна реализация специалистите на предприятието сочат гасенето на пожари, бойните операции и работата в сложни метеорологични условия.

Модулната конструкция на УРП-01Г предполага възможността с нея да бъдат използвани практически всякакви модули полезен товар от различни производители: въоръжение, мобилни комплекси за радиоелектронна борба (РЕБ), модули с безпилотни летателни апарати (БЛА) и др.

„Системпром“ разработва два модула: боен, с едрокалибрени картечници и гранатомет, и разузнавателен – с БЛА. Те могат да бъдат монтирани на роботизираната платформа както заедно, така и по отделно.

Струва си да се отбележи, че от Обединена приборостроителна корпорация и от „Системпром“, който е част от нея, не предоставиха не само видео, но дори и фотография или рисунка на новата платформа.


Loading...

В Русия вече са представeни цял ред малки роботизирани верижни платформи, въоръжени със стрелково оръжие, такива като „Платформа-М“, „Вълк-2“ и „Стрелец“, или конструирани за разминиране, като „Уран-6“. Всички те попаднаха в кадрите на фотохрониката, в това число и по време на учения, но никога не бяха огласени конкретни планове и срокове за тяхното масово приемане на въоръжение от армията.
Източник: mir-robotov.ru

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.