Руска Startup компания възкреси „Аврора“

Руска Startup компания възкреси „Аврора“
Мобилното приложение ще позволи на гостите и жителите на града да видят виртуалното копие на легендарния кораб, закотвен край Петроградската крайбрежна улица на Нева.

Самият крайцер в момента е на реставрация в Кронщат и ще бъде върнат на традиционното място през 2016 година. Допълнената реалност е възможност да се видят несъществуващи в действителност обекти, които са наложени върху реалното изображение.

За работа с приложението „Аврора“ не са необходими специални очила, както е при предишните разработки на Piligrim XXI, а „Аврора“ се инсталира на мобилните устройва Apple и Android и позволява да „погледнеш“ в историята. Когато потребителят попадне на Петроградската крайбрежна, където преди стоеше крайцерът, той трябва просто да включи приложението и да насочи камерата към реката. Приложението ще разпознава силуетите на сградите на другия бряг и ще покаже кораба в максимално реална проекция по отношение на мястото, където се намира потребителят.

„Аврора“ стана първото приложение с функция за демо преглед, което означава, че легендарният крайцер може да бъде „спуснат на вода“  не само там, където корабът винаги е бил закотвен, но в близката река, езеро или на морското крайбрежие. По този начин екипът на компанията се надява да привлече вниманието към възможностите за виртуална реставрация на паметници и към проблема за плачевното състояние на много от тях.

„Аврора“ е третото мобилно приложение от руския старап-разработчик Piligrim XXI. Компанията е създадена през 2013 година и почти веднага привлече първата инвестиция – 100 000 долара от Фонда за предстартови инвестиции, създаден от Комитета за икономическо развитие, промишлена политика и търговия на правителството на Санкт Петербург.

През 2014 година стартапът стана победител в петербургския етап на Russian Startup Tour, който традиционно се провежда от Руската ваучерна компания. Пак миналата година Piligrim XXI получи грант от 30 000 долара от Microsoft Seed Fund, който прави инвестиции в равните етапи на различни проекти.

Да не съгрешим към историята

За създаването на виртуална проекция на един обект са необходими около 2-3 месеца: толкова са нужни за работа с източниците, за консултации с историци, археолози и краеведи. Според представителите на стартапа местните администрации подкрепят проекта и помагат при търсенето на експерти, които се занимават с изучаването на избраните обекти и съответната историческа епоха.

Най-сложен от тази гледна точка се оказал Лудзенският замък – отбранителен пост, построен от кръстоносците през Средните векове за защита на Ливония (територията на съвременна Латвия) от набиращите сила руски княжества. В архивите почти не са запазени документални свидетелства за вътрешното устройство на замъка, а съоръженията са били на площ от няколкостотин квадратни метра.

На няколко пъти замъкът е бил подлаган на разорение и е бил разрушен до основи през XVII век. До наши дни са се запазили само части от крепостната стена с бойниците. „Сведенията за неговата история и външен вид бяха драматично малко и затова, освен изучаването на материалите в обществените библиотеки на Пертербург и Рига, ние се обърнахме за помощ към местните специалисти. Заедно възстановихме парче по парче крепостта“, разказват създателите на приложението.

Piligrim XXI успял да пресъздаде външния вид на замъка, какъвто той е бил по време на своя разцвет, а зад стените му е имало гарнизон от няколко хиляди войници на Ливонския орден.

Следващият проект на ентусиастите стана възстановяването на имението „Алтун“ в Псковска област, почти изцяло унищожено от войските на фашистка Германия през 1944 година. Приложението „възстановява“ четири сгради от архитектурния комплекс, включително основната, която е изпълнена в псевдоготически стил.
И тук, както и при Лудзенския замък, основният проблем се оказала липсата на документи, които да потвърдят описанията на външния вид на замъка.

Пресъздавайки „Аврора“, майсторите се оказали в по-изгодно положение, отколкото при проекта за виртуалния замък и имението – те имали на разположение чертежи, снимки и рисунки на крайцера, подробни описания на кораба в различни моменти от неговата история, както и помощта на експертите от Петербургския клуб на моряците подводничари.


Loading...

Следващият проект на екипа ще стане приложение, което позволява да се види легендарният крепост-затвор Бастилията в центъра на Париж. Разрушената по време на Френската революция крепост, чиито камъни могат да се видят вградени в околните сгради и мостове, ще бъде реконструирана с помощта на технологиите на допълнената реалност.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. What do various churches, especially the Catholic Church, say about someone who supports another person’s decision to have an abortion?Even though an individual may not have the abortion, there is still acceptance of that sin by being there for the person going through it – enabling them to go through with the abnesioo.Likewitr, what is the moral thing to do if you are close to an individual having an abortion?Someone very dear to me is planning to have an abortion very soon and I do not agree with it at all. Need advice on what the Christian thing is to do. Thanks.

Comments are closed.