Руска свръхтежка ракета ще може да извежда в орбита минимум 70 тона товар

Руска свръхтежка ракета ще може да извежда в орбита минимум 70 тона товар
Най-новата руска свръхтежка ракета-носител ще може да извежда на ниска околоземна орбита повече от 70 тона товар.

Това става ясно от конкурсната документация на “Роскосмос”, публикувана на сайта за държавни закупки, съобщава ТАСС в понеделник (24 юли).

Свръхтежката ракета ще бъде с универсален стартов комплекс, от който ще могат да бъдат изстрелвани ракети с различна товароподемност. Освен това, той ще позволи да се провеждат огневи стартови изпитания на централния блок и на третата степен на ракетата-носител с диаметър от 7,7 метра.

Изграждането на инфраструктурата ще започне през 2026 г. на космодрум “Восточний”. Подготовката на проектната документация трябва да приключи през 2024-2025 г. Строителството да започне през 2026 г. и да приключи през 2030г., заедно с пускането в експлоатация.


Loading...

Комплексът за свръхтежката ракета трябва да включва монтажно-изпитателен корпус с височина 118 метра, зала за изпитания с кран с товароподемност 100 тона и височина на издигане 105 метра, склад за ракетни блокове, монтажно-изпитателен корпус за космически апарати, а също така, комплекс за пилотируеми космически кораби. Предвижда се общата площ на техническия комплекс да бъде 94,6 хиляди квадратни метра. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.