Руската “Мъртва ръка” е уязвима от американските ракети със среден обсег

Руската "Мъртва ръка" е уязвима от американските ракети със среден обсег
Заместник-президентът по информационната политика на Руската академия за ракетни и артилерийски науки (РАРАН) доктор на военните науки Константин Сивков заяви, че комплексът за автоматично управление на масирани ответни ядрени удари “Периметър”,

известен още като “Мъртвата ръка”, не може гарантирано да осигури нанасяне на ответен удар по позиции на военните на САЩ, пише онлайн изданието ridus.ru.

“Той може да доведе командата само до наземни комплекси и самолети от стратегическата авиация. А ракетните подводници със стратегическо предназначение, намиращи се под водата, няма да могат да приемат командата за пуск на своите балистични ракети.

Освен това ракетите “Периметър” са разположени в шахтови пускови установки, което означава, че могат да бъдат унищожени от първия “обезглавяващ” удар.

Така че и системата за управление не може напълно гарантирано да обезпечи нанасяне на ответен, дори ответно-насрещен удар”, пише Сивков в статия за изданието “Военно-промышленный курьер“.

Поради това е необходимо системата за управление да бъде модернизирана така, че да получи по-висока бойна устойчивост на стратегическото ядрено оръжие, подчертава военният експерт.

“Горещите глави” в САЩ разполагат с възможност да извършват успешни контрасилови маневри и могат да се решат на превантивен ядрен удар в критична обстановка. Американският елит ще получи неоспоримо световно господство, като едновременно с това ще съкрати броя на излишните членове на собственото си население”, заключава Сивков.

По-рано подобни мисли сподели и бившият началник на Генщаба на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Виктор Есин.

Според него “Периметър” няма да позволи на руските военни да се чувстват в безопасност, ако в Европа бъдат разположени американски ракети със среден обсег с ядрени бойни глави. “Системата “Периметър” функционира, тя дори е усъвършенствана. Но когато сработи, вече ще разполагаме с малко средства – ще можем да изстреляме само тези ракети, които биха оцелели след първия удар на агресора”, смята генералът.

Както съобщи “Ридус”, сред военните специалисти активно се обсъжда сценарият за началото на ядрена война между Русия и САЩ. Например Константин Сивков смята, че обменът на ядрени удари ще бъде предшестван от дълъг период на бойни действия с конвенционални оръжия.

Той предлага американците ястреби да бъдат сдържани с ядрени бомби с хиперкалибър и мащабна разработка на ракетно въоръжение. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.