Руската авиация спря настъпление на ислямистите към Палмира

Руската авиация спря настъпление на ислямистите към Палмира

Способностите на Вашингтон да изпълнява своята част от задълженията и да отдели умерената опозиция от терористите от „Джебхат ан-Нусра“ будят съмнения, твърди Кремъл

Въздушно-космическите сили на Русия нанесоха удар по бойците от „Ислямска държава“, които готвели настъпление към освободения сирийски град Палмира, съобщи първият заместник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Виктор Познихир, цитиран от РИА „Новости“.

Загубите на бойците се състоят от 250 човека и 15 пикапа с едрокалибрени картечници и зенитни установки, предава „Интерфакс“.

На 27 март представител на командването на въоръжените сили на САР съобщи, че войските на Сирия и народното опълчение напълно контролират Палмира. Президентът на Русия Владимир Путин поздрави сирийския си колега Башар Асад за освобождението на Палмира и поръча на руските сапьори да вземат участие в разминирането на града.

„Борбата с ИД продължава. Вчера ВКС на Русия нанесоха удари в района северно от Палмира, където са били концентрирани бойци от ИД за настъпление към града“, каза Познихир на брифинг в Националния център за управление на отбраната на Русия.

Той добави още, че на втория ден от режима за прекратяване на огъня в Сирия числото на нарушенията от страна на бойците е нараснало до 60, при това правителствените войски не са предприемали ответни действия.

„Отбелязваме също, че някои въоръжени отряди, контролирани от САЩ, такива като „Ахрар аш-Шам“, директно заявиха нежеланието си да прекратят огъня. Най-голямото число нарушения е свързано именно с тези отряди“, подчерта генералът.

Познихир отбеляза още, че руската страна напълно изпълнява задълженията си в съответствие с руско-американските договорености, постигнати в Женева. Той каза още, че способностите на Вашингтон да изпълнява своята част от задълженията и да отдели умерената опозиция от терористите „Джебхат ан-Нусра“ будят съмнения.

„Точно обратното, на лице е тенденция за обединяване на терористичните отряди, за което свидетелства увеличения брой обстрели“, подчерта генералът.

Според думите на Познихир, Русия осъзнава важността на безусловната реализация на договореностите и подкрепя продължаването на режима за прекратяване на огъня за още 48 часа.


Loading...

Източници: Руски дневник  и epicenter.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.