В Русия ще изпитват система за управление на „армия” от роботи

В Русия ще изпитват система за управление на „армия” от роботи
Системата ще се използва за безпилотна военна техника, но има голям потенциал и за прилагането й в гражданската сфера.

Разработката на ОПК е интелектуален център за управлението на различни  групи роботизирана техника, която може да включва и апарати, действащи в различна среда: във водата, въздуха и на сушата. При това те могат заедно и координирано да изпълняват поставената бойна задача. Операторът ръководи цялата група, а задачите в ней се разпределят автономно.

Освен това, програмното осигуряване ще позволява да се заменят самостоятелно изведените от строя роботи и след получаване на разрешение да поразяват целите без участие на оператор.

„Програмният продукт, който е създаден от нашия концерн „Системи за управление”, няма аналози в Русия. Съществуващата сега роботика се управлява на принципа „един оператор-един робот”. Нашата разработка позволява на оператора да управлява едновременно група роботи, а също така да учи машините „да мислят” и да вземат решения”, заяви Александър Калинин, директор  на департамента за иновационно развитие на ОПК.

Освен това, програмното осигуряване ще позволява да се заменят самостоятелно изведените от строя роботи и след получаване на разрешение да поразяват целите без участие на оператор. Сега, според информацията на държавната корпорация „Ростех”, технологията се отработва на базата на роботехническите комплекси „Пластун”, създадени от Центъра по роботика на МДТУ „Бауман”.

„Машините, имитиращи бойна техника, способни да идентифицират обектите на „условното” бойно поле, определят приоритетните цели, оценявайки тяхната опасност и възможностите на своите оръжия. Те могат самостоятелно да извършват разпределение на целите, да заемат изгодни позиции, да заменят извадените от строя роботи, да искат от оператора разрешение за поразяване и даже да поразяват цели в автоматичен режим без участието на оператор”, отбелязва се в съобщението.

По всяка вероятност програмното осигуряване, за което става въпрос, е практическата реализация на програмата „Уникум”, обявеният за която конкурс на Министерството на промишлеността и търговията беше спечелен през март 2014 година от „Обединена приборостроителна корпорация”.

Предложеният проект на стойност 135 милиона рубли предвижда създаване на система за управление на група роботи от един оператор или за преминаване на групата към самостоятелно функциониране без участието на човека. Тогава беше съобщено, че първите тестове се планират за юли 2015 година.

Разработките и изпитанията на бойни роботи вървят с ускорени темпове

Тази година в медиите често могат да се срещнат съобщения за поредното изпитание на боен робот за армията или за нова разработка в тази област. Тенденцията е в армията да навлизат все повече роботизирани системи, които да помогнат на военните на бойното поле, да работят в сложна среда и най-важното – да сведат до минимум човешките жертви.

През май на полигона Раевски в Новосибирск бяха проведени комплексни изпитания на многофункционалните комплекси от серията „Уран“. На пръв поглед стандартни изпитания, но те се оказаха малко по-различни – за пръв път бойните роботи отработваха задачи не самостоятелно, а в група. Отначало те извършиха инженерно разузнаване на местността, а след това проведоха стрелби по противникови цели, използвайки различни оръжейни системи – картечници и автоматични оръдия, а по бронираните цели – противотанкови управляеми ракети.

Управлението на подразделението от роботи се извършваше дистанционно от далечно разстояние, а всички цели се оказаха унищожени.

Подводен робот-разузнавач

Малко по-късно в Курск учени от Юго-Западния държавен университет започнаха изпитания на подводен робот разузнавач. Машината е дълга около 1,5 метра, тежи 40 килограма и може да се движи под водата със скорост от около 15 километра в час. Системата за управление на робота сама открива препятствията по пътя и ги заобикаля. Роботът може да работи в продължение на 4 часа на дълбочина до 30 метра и за тази цел е снабден с видеокамера, датчици за екологичен мониторинг на околната среда и магнитното поле.

„Основната задача на робота разузнавач е да изпълнява задачата на водолазите от Министерството на извънредните ситуации и Министерството на отбраната. С негова помощ може да се прецени състоянието на подводната част на язовирни стени или на водоемите-охладители на атомните електроцентрали. В зависимост от задачите оборудването може да се сменя. Ако клиентът иска да се монтира някакъв радар, то ние го поставяме“, казва завеждащият робототехническата лаборатория на университета Андрей Яцун.


Loading...

Цената на опитния образец е около 20 000 долара, което е 5-6 пъти по-малко от тази на западните аналози.
Източник: bg.rbth.com/

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.