Русия ще изпита нови ракети в Сирия в края на 2016

Русия ще изпита нови ракети в Сирия в края на 2016

През ноември 2016 г. към бреговете на Сирия ще се отправи руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ с палубни изтребители Су-33, МиГ-29К/КУБ и вертолети Ка-52К „Катран“ на борда.

Както съобщи източник на „Руски дневник“ от отбранително-промишления комплекс, в края на годината корабната авиация може да изпита в бойни действия новите ракети Х-38.

„Подкрепяме нашата авиационна групировка и докарваме в региона съвсем нови средства за поразяване. МиГ-29К ще използва абсолютно нов тип ракети Х-38 за унищожаване на ислямските терористи“, заяви източникът на „Руски дневник“.

Нови системи за коригиране на огъня

По думите на източника на „Руски дневник“ изтребителите от семейството на Су-33 на свой ред ще получат нови високоточни системи за прицелване СВП-24 за неуправляеми ракети. Комплексът ще позволи в пъти да се повиши точността на въздушните удари и да се избегнат евентуални жертви сред мирното население.

Системата ще регулира траекторията на полета на ракетата, изхождайки от положението на изтребителя и параметрите на полета. Благодарение на това отклонението от целта е не повече от няколко метра. При това СВП-24 представлява само двойка допълнителни блокове, които оръжейниците монтират в бордовото оборудване на самолета.

Какво представляват МиГ-29К/КУБ и Су-33

По думите на главния редактор на списание „Взлет“ Андрей Фомин палубните МиГ-ове са едни от най съвременните серийни изтребители от поколение 4++.

„Независимо от външните прилики със „сухопътната“ версия на МиГ-29, това е абсолютно друга машина. Това се отнася за технологията „стелт“ (stealth), новата система за дозареждане във въздуха, сгъваемите криле и тяхната механизация, благодарение на която самолетът може да излита със съкратено засилване и да се приземява с по-малка скорост на кацане“, отбелязва експертът.

По думите на специалиста Су-33 е създаден като самолет за завоюване на господство във въздуха: тоест като пълноценен изтребител-прехващач.

На свой ред МиГ-29К/КУБ е по-гъвкава машина, предназначена за решаването на задачи от ПВО на корабните съединения, както и за поразяване на надводни и наземни цели с управляемо високоточно оръжие през деня и нощта при всякакви метеорологични условия.
По време на сирийската кампания корабните Су-33 с новата система за регулиране на огъня ще използват бомби със свободно падане (или т.нар. „гравитационни” бомби). Планирано е МиГ-29К/КУБ да бъде оборудван с управляеми бомби и ракети, насочващи се към целта със системата ГЛОНАСС.

Както съобщи източникът на „Руски дневник“ от отбранително-промишления комплекс, в кампанията могат да участват около 15 корабни изтребители МиГ-29К/КУБ и Су-33, както и десет бойни вертолети Ка-52К „Катран“, Ка-27 и Ка-31.

Корабните Ка-52

Бойните вертолети Ка-52 „Катран“ са създадени за френските десантни кораби от типа „Мистрал“.

Но по думите на професора от Академията на военните науки Вадим Козюлин под натиска на съюзниците в НАТО Франсоа Оланд бил принуден да прекрати договора за доставка на корабите на Русия. В крайна сметка „Мистралите“ бяха придобити от Египет, веднага след което Кайро закупи от Москва 50 вертолети „Катран“.

Решено е останалите вертолети да бъдат доставени на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ и в края на годината ще се състои тяхното „бойно кръщение“.

Както отбелязва експертът, „сухопътните“ версии на Ка-52 успешно са се доказали по време на сирийската кампания. Новите машини ще трябва да демонстрират бойните си възможности и пред бъдещите купувачи.
Източник: bg.rbth.com/


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.