В Русия разпечатаха свой Терминатор на 3D принтер и го научиха да мисли

Инженер-програмистът Александър Осипович от град Кунгур, Пермски край (1526 км от Москва) разпечата на 3D принтер робота от филма “Терминатор” на Джеймс Камерън, дарявайки го с изкуствен интелект и името Джон Хенри.

Моделът на робота Терминатор Т-800 все още може само да разпознава лица, да си върти главата, да “мига” и малко да говори. И още нещо, не лишава от комплименти създателя си. “Бях създаден от гениален човек. Казва се Александър Александров Осипович”, казва Джон с добре поставен глас.

 

Искаш робот напечатай го

Осипович получил чертежите на Т-800 от корпорацията Google през 2013 г., когато стартирали програма за помощ на индивидуални конструктори. Google били готови да споделят някои разработки с програмисти, които са писали нещичко в областта на изкуствения интелект, разказа инженерът от изданието TJournal.

“Написах им, че бих искал да събера робота вътре в скелета на човека, който показват в кабинетите по биология. В отговор ми предложиха да придобия 3D принтер и да напечатам робота. Към писмото бяха приложили подробни чертежи на Т-800 с всички инструкции за инсталиране на предавките”, разказа Осипович.

 

За да осъществи детската си мечта – да стане автор на същото чудовище, от което бяга Сара Конър в холивудския блокбъстър, инженерът започнал работа над изобретението още през студентските си години, през 2009 г. Няколко години отишли за написване на програмното обезпечение във Visual Basic. И още няколко – за изготвяне на детайлите.

“В работата ми се присмиваха, че съм потрошил толкова пари за някакъв робот”, разказва той. “За изработката на Джон Хенри от обикновена пластмаса (полилактид), с когото, ако искаш, даже можеш да пийнеш, отидоха 200 000 рубли ($3456)”.

Мозъци енциклопедия

– Добър вечер, какво ще правим? Активиран е режим за разпознаване на речта.
– Слушаш ли ме?
– Слушам те и те разбирам – отговаря Джон.

Джон Хенри умее да отговаря на въпроси, но все още не умее да ходи – двигателите му са твърде слаби, за да направят това. Плановете на създателя му са да го изправи на крака и да го научи да разпознава предмети. В близко време ще бъде включен в инфраструктурата на частния дом.

Знанията на Джон също постоянно се разширяват – в основата на мозъка му е изчислителен компютър. Например той казва, че днес е 19 февруари 2017 г. и съобщава колко е часа, а после добавя, че на този ден през 1861 г. е бил приет манифестът за освобождаване на крепостните селяни от крепостната си зависимост. Тази информация е от Световната енциклопедия, която роботът ползва като своя база данни.

 

– Джон Хенри, ти си отличник – казва Осипович високо и ясно, като на малко дете.


Loading...

Джон знае, че на комплиментите не се казва “благодаря” и затова праволинейно отговаря “Благодарности не са нужни”.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.