Русия отделя почти 10 млрд. рубли за авиационни ракети С-8КОМ

Русия отделя почти 10 млрд. рубли за авиационни ракети С-8КОМ
Руското министерство на отбраната още през тази година започва закупуването на авиационни ракети С-8КОМ клас “въздух-земя”.

То ще премине в три етапа и ще приключи до 2021 г., като за него са отделени 9,737 млрд. рубли (ок. 135 млн. евро).

Ракетите С-8 от 80-мм калибър имат множество модификации. Абревиатурата КОМ означава кумулативно-осколочна модернизирана. Дадените ракети могат да се пускат от бойни вертолети, щурмоваци Су-25, изтребители-бомбардировачи Су-34.

Стартовата им маса е 11,3 кг. Кумулативно-осколочната бойна част е с тегло от 3,6 кг и съдържа 900 г взривно вещество. Пробива брони с дебелина до 400 мм. С-8КОМ е предназначена за поразяване на бронирана, лекобронирана и небронирана бойна техника, както и жива вражеска сила.

Тези ракети са разработени още в края на 1960-те години. Масово се използват по време на войната в Афганистан, където демонстрират висока ефективност. Масово ги купуват страни-вносители на съветска бойна авиационна техника.

Произведено е голямо количество ракети С-8 в различни модификации. В руските ВВС – днес ВКС – никога не липсват такива. Въпреки това запасите не са безкрайни. Очевидно затова военното ведомство е решило да попълни арсенала си и е отделило за тях немалко средства, отбелязва “Российская газета“.

Тези ракети са надеждни, проверени в боя. Въпреки това на преминалия неотдавна военнотехнически форум “Армия 2019” бяха показани и нови ракети.

И по-конкретно, 80-мм С-80ФБ “Бронебойщик”, която постепенно трябва да замени старите С-8. Беше съобщено, че по бойна ефективност новата ракета неколко кратно превъзхожда предшественицата си. Също така стана ясно, че вече е изготвена първата партида “Бронебойщик”, предназначена за опитно-войскова експлоатация.

На форума за първи път беше открито демонстрирана и перспективната авиационна ракета с универсално действие С-8ДФМ-Т. Нейната бойна част се състои от кумулативен, осколочно-фугасен и запалителен модул. Това позволява гарантирано да се поразяват както единични, така и големи наземни и надводни цели.

С-8ДФМ-Т все още е в стадий на изпитания, които, по думите на разработчиците, вървят доста успешно. И те не се и съмняват, че изделието им ще предизвика интерес у военните. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.