“Ростех” представи подводен дрон, който ще пази великолепния Кримски мост от терористични атаки

"Ростех" представи подводен дрон, който ще пази великолепния Кримски мост от терористични атаки
Поне в началото “Нерпа” ще бъде въоръжен със специален тип подводно стрелково оръжие и по желание на клиента ще може да се доставя с интегрирана бойна глава.

За него вече са проявили интерес и специални единици от Росгвардия, които пазят Кримския мост.

“Ростех” за първи път показа модел на безпилотния подводен апарат, който е въоръжен със специално стрелково оръжие, заяви пред информационния портал РБК замeстник-главният конструктор на въоръжението и специалната техника в ЦНИИTOЧMAШ Олег Чикирев. Общите разходи по проекта възлизат на около 10 милиона рубли. Бойният подводен робот се нарича “Нерпа” и е разработен от учени от компанията ЦНИИTOЧMAШ и научно-производствената група МАКО (и двете са под шапката на “Ростех”).

“Това е нашият образец и в момента следим реакциите на заинтересованите структури, които имат нужда от такива оръжия. Това се отнася главно до вида и типа въоръжение, което искат да видят в тази машина. Вместо стрелково оръжие, можем да интегрираме и бойна глава”, каза Чикирев. Според него основната цел на безпилотния подводен апарат “Нерпа” е ефективната защита на мостове и военни кораби от терористични атаки.

“Когато започнахме проекта за безпилотния подводен апарат, планирахме той да бъде неразделна част от ВМФ на Русия като част от морската пехота или Росгвардия”, обясни един от водещите инженери от компания ЦНИИTOЧMAШ. Той посочи, че огромният Кримски мост наскоро е пуснат в експлоатация. “Този мост е подсигурен от Росгвардия, за които “Нерпа” може да бъде от изключителна полза”, каза Чикирев.

Технико-тактически характеристики на апарата “Нерпа”

Предполага се, че максималната дълбочина на потапяне на “Нерпа” ще бъде до 50 м. Ефективният обхват на действие между оператора и дрона ще бъде до 80 м, а общото тегло на “Нерпа” няма да надвишава 30 кг. Средната му скорост на дълбочина от 50 мще бъде 1 възел (2 км/ч) и ще може да се движи до 4 часа с едно зареждане. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.