Ракетите “Ярс” с ново превозно средство от догодина

Ракетите "Ярс" с ново превозно средство от догодина
Уникално руско високомобилно шаси под названието “Платформа-O” бе пуснато в експлоатация след успешно тестване.

То ще бъде използвано основно за ракетните комплекси “Тополь-М” и “Ярс”, които в момента са инсталирани на многоосово шаси беларуско производство.

Както съобщава ТАСС, позовавайки се на думите на съветника на генералния директор на компанията “КамАЗ” и ръководител на проекта “Платформа-O” Владислав Полонски, съответната поръчка се очаква още тази година и вероятно ще бъде подписана още през октомври.

Според него става въпрос за три високомобилни модулни шасита с товароподемност 25, 50 и 85 тона, както и два тежки трактора, способни да транспортират тегло до 165 тона, както и теглителни системи за ремаркета и самолети с маса до 400 тона.

“По искане на държавата унификацията на семейството домашни високомобилни модулни платформи, изработени по схемата на електрическата трансмисия “моторно колело”, е на 86%. Такова високо ниво на новостите в техническите решения, както и подобен клас машини с товароподемност до 85 тона, все още не съществуват по света”, каза Владислав Полонски.

Той също така посочи, че новите машини успешно преминават поредица от тестове. Проверена е и тяхната възможност да издържат на ядрени експлозии.

Благодарение на електродвигателите за всяко едно колело на “Платформа-O” те получават необходимия въртящ момент. За първи път за такъв тип платформа се използва специална дизел-електрическа трансмисия.

Освен това липсата на съединител, скоростна кутия, трансферна кутия, задвижващи валове и диференциал на шасито прави възможно значителното намаляване на общото тегло на машината. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.