Ракета на бъдещето: Как руско-индийската BrahMos променя оръжейния пазар

Ракета на бъдещето: Как руско-индийската BrahMos променя оръжейния пазар
Руско-индийската крилата ракета BrahMos, според нейните създатели, е най-добрата в света, нямаща аналог в своя клас: голяма далечина на захващане и поражение на целта (около 400 км), широк диапазон от траектории с висока свръхзвукова скорост – 3М, простота в управлението („стреляй и забрави”), ефективно преодоляване на ПВО на височини до 10 м, огромна поразяваща способност за сметка на кинетичната енергия.

Теоретично три ракети BrahMos унищожават фрегата, твърди ria.ru.

BrahMos е универсална ракетна система – използва се от сухоземни, морски и подводни носители. Във всички случаи тя стартира от херметичен транспортно-пусков буркан, което я прави удобна за обслужване.

Авиационният вариант има облекчена конструкция, като през юли-август ще приключи интеграцията с индийските корабни изтребители Су-30МКИ.

Облекченият вариант на BrahMos-A има дължина 8,4 м и стартова маса около 2,5 тона. Така Су-30МКИ ще може да носи една такава ракета, а те трябва да са две.

Затова сега се работи по намаляване на габаритите и масата.   Според представител на проекта BrahMos, от ракетата вече се интересуват много страни от Азия, но засега всички усилия се насочват към удовлетворяват вътрешните потребности на Индия.

С ракети BrahMos вече са снабдени 10 кораби, а сега се строи цяла серия големи индийски фрегати.

Смесеното предприятие BrahMos Aerospace е създадено през 1998 г.: 50,5% от акциите принадлежат на Индия, а 49,5% са на Русия.


Loading...

Главният офис на компанията е в Индия. Направата на ракетата не зависи от Евросъюза или САЩ.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.