Разработват се боеприпаси с тегло от 50 до 100 кг за дрона “Охотник”

Разработват се боеприпаси с тегло от 50 до 100 кг за дрона "Охотник"

Руската корпорация “Тактическо ракетно въоръжение” (КТРВ) разработва нови боеприпаси с тегло от 50 до 100 кг за ударните дронове, проектирани от “Кронщад” и опитно-конструкторско бюро (ОКБ) “Сухой”, каза пред журналисти Борис Обносов, генерален директор на корпорацията, предаде РИА “Новости”.

“Тогава искаха да ни предложат темата за разработване на дронове, но ние не се заехме с нея, тъй като нивото на компетентност на нашите специалисти в тази област е ниско. Що се отнася до боеприпасите за дронове – в тази насока вече работим ефективно”, каза Обносов.

Той добави, че разработването на изделия от този тип – от 50 до 100 кг – е много актуално. “Работим по няколко теми. Например, тясно работим с компания “Кронщад” по техните апарати и с ОКБ “Сухой” по тежкия ударен дрон”, обясни генералният директор на КТРВ.

ОКБ “Сухой” разработи тежкия дрон “Охотник”. Той е изпълнен по схемата на “летящото крило” с използването на специални материали и покрития, които го правят практически невидим за радиолокационните средства за откриване.

“Охотник” е оборудван с целева апаратура за оптико-електронно, радиотехническо и други видове разузнаване.

“Кронщад”, от своя страна, е известна с дрона с голяма продължителност на полета “Орион”. Това е първият комплекс за въздушно разузнаване в Русия с безпилотен летателен апарат с голяма продължителност на полета, съответстващ по международните класификации на класа MALE (medium-altitude long-endurance – средновисочинен, с голяма продължителност на полета).

Задачите на комплекса са въздушно разузнаване и патрулиране, определяне на координатите на наземни и надводни обекти и топографско проучване на местности.

Максималната продължителност на полета на дрона е най-малко 24 часа, а таванът на височина – около 8000 метра.

Масата на “Орион” е 1100 кг, полезният товар е 250 килограма. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.