Разкриха характеристиките на най-новия екраноплан “Чайка”

Разкриха характеристиките на най-новия екраноплан "Чайка"
Председателят на Съвета на директорите на конструкторското бюро “Алексеев” Георгий Анцев заяви, че проектираният в Русия екраноплан “Чайка” може да стане универсална транспортна система, базирана както на вода, така и на брегове с неголям наклон, предаде “Взгляд“.

“Той може да има добра амфибийност и да излиза на брегове под ъгъл до 5%, както и да прелита като самолет, за да се базира на летища.

В този случай може да се монтира шаси”, каза Анцев.

По думите му “Чайка” тежи 54 тона, като 15 от тях са полезен товар. Екранопланът може да лети на разстояние до 3000 км.

Анцев разказа, че строителството на екраноплана ще започне, едва след като бъде решен въпросът с финансирането. Според разработчиците “Чайка” може да се използва и за усвояването на Арктика, тъй като екранопланът се влияе от атмосферните условия много по-малко от хеликоптерите. Освен за патрулиране на морските брегове, “Чайка” може да се използва и за спасителни операции и транспортиране на специалисти на шелфови находища.

“В товарния отсек на екраноплана може да се побере спасителен катер, с който да се осъществяват спасителни и издирвателни операции. След това катерът може да се натовари обратно и спокойно да отлети”, обясни Анцев. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.