Първият “скорпион” на руската армия – какво знаем за новата машина за обезвреждане на мини?

Първият "скорпион" на руската армия – какво знаем за новата машина за обезвреждане на мини?
Новият 55-тонен звяр с картечница от най-големия калибър в Русия ще стане средство за пробив на вражеската отбрана и разчистване на минни полета.

В началото на септември руски конструктори представиха нова универсална бронирана инженерна машина (УБИМ), която националните медии веднага кръстиха “боен скорпион” заради агресивния ѝ вид и “жилото”, с което тя ще разчиства развалини.

Машината е произведена от “Уралвагонзавод” (УВЗ), монополист на руския пазар за тежка бронирана техника, който освен това е създател на новия Т-14 “Армата”.

“Скорпион” е обединил в едно функциите на цели три сапьорски машини – ремонтно-спасителна, средство за “разчистване” на пътища за колони от бронетехника и машина за обезвреждане на минни полета.

Нещо повече, една от основните специфики на “скорпиона”, за разлика от предшественика му, е неговата способност “да работи” под противниковия огън и да разчиства развалини или да обезврежда бомби дори, както твърдят от компанията, в радиоактивна заразена местност.

Машината може да се справи лесно с каменни и дървени развалини благодарение на двигател с мощност 1130 конски сили и огромното си гребло на “носа”, широко 4,5 м, с което отстранява почти всякакви прегради.

Друго интересно нещо, е че “греблото” на носа на машината може да бъде сменено с хидравличен чук, който ще раздроби на парченца монолитни блокове. А благодарение на “жилото”, което на практика е екскаваторна кофа с клещи накрая, ще може да разчиства всякакви развалини и дори да участва в спасяването на хора в зони на бедствие.

“По време на сражение машината може самостоятелно да преодолява минни полета, осеяни с бомби, използвайки магнитен принцип на действие. УБИМ може да поваля дървета, да изкоренява пънове при прокарването на пътища за колони в местности с храсталаци и ниски дървета, да полага пътни настилки за превоза на техника по труднопроходими участъци”, разказа пред Russia Beyond говорителят на компанията “Уралвагонзавод”.

А през зимата “скорпион” ще стане незаменимо средство за прокарване на път дори през снежна покривна с дебелина метър и половина.

Заради подсилената броня и инженерните брони машината тежи колкото пълноценен танк – близо 55 тона. Само че конструкторите й твърдят, че това е плюс при изпълнението на инженерни дейности.

Инженерите са отчели, освен това, че ще се налага машината да работи под противников огън и да разчиства минни полета в зона на бойни действия, където всяка твоя стъпка се наблюдава и следи. Електрониката на машината включва радиопредавател, който работи в скрит режим и осигурява връзка с базата или с пункта за подкрепление на разстояние от 20 километра.

За противодействие при непосредствени сблъсъци с врага машината разполага с 12,7-милиметрова едрокалибрена картечница. Калибърът ѝ е толкова голям, че всеки куршум  минава през стените на тухлени къщи като нож през масло. Картечницата на “скорпиона” се управлява дистанционно – екипажът може да си седи в бронираната капсула на машината, да стреля и да вижда всичко, което става, в режим на реално време от екрана на компютъра.

Картечницата има съвременни прицели, включващи телевизионни и топлинни видео канали и дори далекобоен лазерен прицел. С една дума нито нощта, нито проливният дъжд могат да попречат на екипажа – те ще виждат прекрасно врага при всякакви условия на разстояние до 5 километра.  / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.