Първата партида пистолети “Удав” вече е в руската армия

Първата партида пистолети "Удав" вече е в руската армия
Директорът на Централния научноизследователски институт по точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) Алберт Баков съобщи, че първата партида пистолети “Удав” е постъпила на въоръжение в руската армия, с което е започнала и опитната войскова експлоатация на пистолетите.

През април индустриалният директор на оръжейния клъстер “Ростех” Сергей Абрамов съобщи, че работата на междуведомствената комисия,

която взема решенията за допускането на “Удав” към серийно производство, е приключила. Комисията препоръча да му се даде официалното название СП (самозареждащ се пистолет).

Работата над оръжието започна през 2014 г., след две години пистолетът успешни премина предварителните изпитания, а през 2018 г. – държавните.

СП е разработен за патрон с подобрена мощност от калибър 9х21 мм.

Такива боеприпаси му дават преимущество пред съществуващите образци в поразяването на цели със защита от втори клас (бронежилетки).

Дължината на пистолета е 210 мм, а ширината му е 36 мм с маса от 800 грама. Зареждането се осъществява с два типа пълнители – с по 17 и 18 патрона.

СП влиза в състава на бойната екипировка “Ратник”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.