Показаха модел на първия руски хиперзвуков космически дрон

Показаха модел на първия руски хиперзвуков космически дрон
В мрежата се появи изображение на модел на първия в Русия многоразов летателен апарат, предназначен за полети в атмосферата и космоса с хиперзвукова скорост, съобщи “Взгляд“.

На снимката е представен дрон от самолетен тип с един двигател, който е прототип на многоразов летателен апарат.

По-рано от фондация “Сколково” съобщиха, че разработеният от компанията “ИСОН” за “Роскосмос” многоразов летателен демонстратор е снабден със собствена двигателна установка за развиване на необходимата скорост и в началния етап на полета използва самолет-носител.

Това го прави многоразов и дава възможност за многократно повторение на изпитанията и повишаване на качеството.

Генералният директор на “ИСОН” Юрий Бахвалов подчерта, че в производството на дрона ще се използват само серийни компоненти руско производство, а двигателят ще е 14Д30 от горен клас “Бриз М”. Не се планира апаратът да се използва за ударни цели.

“През 2023 г. ще бъдат проведени пет летателни изпитания на опитния образец със самолет-носител, който ще бъде М-55 “Геофизика”, каза Бахвалов.

Според замисъла апаратът ще може да достига височина 160 км при скорост 7 Маха или да извежда космически апарати в орбита на височина до 500 км. Всеки апарат ще може да изпълнява не по-малко от 50 полета.

За разработката на проекта от 2015 до 2017 г. са привлечени 25 млн. рубли (333 000 евро) от частния инвеститор “Проект техника”.

Получен е и грант от фондация “Сколково” в размер на 30 млн. рубли (400 000 евро). В момента тече активна подготовка за изпълнение на втория етап на проекта, чиято стойност е 280 млн. рубли (3,7 млн. евро). / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.