ПЕНТАГОНА ОТТЕГЛЯ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА САУДИТСКАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЙЕМЕН

ПЕНТАГОНА ОТТЕГЛЯ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА САУДИТСКАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЙЕМЕН
ЙЕМЕН

СПОРЕД ПОСЛЕДНИ ДАННИ ПЕНТАГОНА ОТТЕГЛЯ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА САУДИТСКАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЙЕМЕН
Американските сили, които помагаха на Саудитска Арабия в координирането на въздушни удари в Йемен, са се оттеглили в по-голямата си част, според Ройтерс. Това е очевиден опит на Щатите да се дистанцират от конфликта, който взе хиляди цивилни жертви.

Лейтенант Йън Макгонагей, който е говорител на американския флот в Бахрейн заяви пред медиите, че Пентагона е съкратил “Съвместната комбинирана планове клетка” CJPC до едва петима души.

CJPC беше създадена през март миналата година, когато саудитите започнаха кампанията си. В пиковите моменти в CJPC работеха над 45 души, които координираха американската военна и разузнавателна подкрепа за Саудитска Арабия.

Изтеглянето е очевиден опит на Вашингтон да се дистанцира от всякаква отговорност за смъртта на близо 6,500 загинали при въздушните удари йеменски цивилни граждани. И двете страни в конфликта си спечелиха възмущението на международната общност, но саудитските въоръжени сили станаха известни с това, че извършват брутални въздушни атаки срещу гъсто население цивилни райони, в контрадикция с всички постановления на ООН.

Говорителя на Пентагона Адам Стъмп каза следното пред Ройтерс:

“В нито един момент, наши военнослужещи не са давали одобрение за избора на цели или преследването на цели, противоречащи на международните конвенции.”

Саудитският генерал Ахмед ал-Асери коментира това пред Ройтерс:


Loading...

“Отношенията между кралството и Съединените щати са стратегически, а ако наистина САЩ не одобряват нещо, то това е по-скоро на тактическо ниво.”
Източник: alter24.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.