Обхваща цяла Русия: хиперзвуковият “Кинжал” ще се използва в различни географски райони

Обхваща цяла Русия: хиперзвуковият "Кинжал" ще се използва в различни географски райони
Географията на използването на хиперзвуковите противокорабни ракети с авиационно базиране “Кинжал” ще се разшири, заявиха от руското министерство на отбраната.

“Отработват се задачите на опитно-бойно дежурство на авиационния комплекс “Кинжал” с хиперзвукови ракети. Пусковете на ракетите се извършват при различни климатични условия, включително в Арктика.

Същевременно се развива полигонна мрежа, която да обезпечи географията на използване на комплекса”, каза началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия на среща с военни аташета, цитиран от “Российская газета”.

Държавният глава Владимир Путин обяви съществуването на хиперзвуковия комплекс “Кинжал” в Русия през пролетта на 2018 година.

Към този момент самата ракета бе на бойно дежурство в Южния военен окръг от три месеца. “Кинжал” е предназначена за поразяване на големи надводни цели: разрушители, крайцери и самолетоносачи.

Обхватът на полета от 1000 км дава възможност на самолета-носител да не влиза в зоната на действие на вражеската ПВО, а скоростта от 10 Маха прави “Кинжал” неуязвима за съществуващите и перспективните зенитни системи.

Вероятното отклонение на ракетата от целта не надвишава метър.

Сега носителят на “Кинжал” е свръхзвуковият самолет МиГ-31К.

В бъдеще с хиперзвуковото оръжие ще бъдат оборудвани ракетоносците Ту-22М3 и изтребителят от пето поколение Су-57. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.