Ново: 40-мм руски автоматичен гранатомет “Балкан” ще може да се адаптира за работа с дронове?

Ново: 40-мм руски автоматичен гранатомет "Балкан" ще може да се адаптира за работа с дронове?
В сравнение с по-старите 30-мм модели гранатомети “Балкан” ще има 25% по-висок ефективен обхват, а огневата му мощ ще е два пъти по-голяма.

Новият автоматичен 40-мм гранатомет AГС-40 “Балкан” ще може да се адаптира за употреба на носещи платформи като наземни роботизирани системи и безпилотни летателни апарати.

Това съобщи за ТАСС директорът на клъстера за конвенционални оръжия, боеприпаси и специална химия на “Ростех” Сергей Абрамов, цитиран от интернет портала “Российская газета“.

Според него решението министерството на отбраната да се снабди с автоматични гранатомети АГ-40 “Балкан” ще бъде взето след приключване на опитно-войсковата експлоатация. Ако всичко е наред, серийното производство на оръжието, с което ще бъдат оборудвани сухопътните сили на руската армия, ще стартира.

Цялостното превъоръжаване на единиците с автоматични гранатомети АГ-40 “Балкан” се очаква до началото на 2027 г., когато приключва последният етап от стратегическото оборудване на руската армия.

Според Абрамов руският военно-промишлен комплекс ще предложи най-новия си продукт на световния пазар за оръжие и военна техника. Той вече се радва на голям интерес.

Новият автоматичен гранатомет АГС-40 “Балкан” е предназначен да замени съществуващите АГС-17 “Пламя” и АГС-30. В сравнение с по-старите 30-мм модели “Балкан” ще има 25% по-висок ефективен обхват, а огневата му мощ ще бъде увеличена два пъти.

Интегрираният механизъм позволява скорост на стрелба с до 400 гранати в минута. Удължената 400-мм цев повишава началната скорост на гранатата 7P39 до 240 м/сек, за разлика от настоящите модели със скорост от 185 м/сек. Тази функция позволява на гранатата да има по-голяма прецизност и обхват. Ефективният обхват на автоматичния гранатомет АГС-40 “Балкан” засега е 2500 м. Той е с почти 800 м по-голям от сегашните версии на AБГ, които са на въоръжение в руската армия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.