Ново Руско ядрено оръжие

Ново Руско ядрено оръжие


Ново Руско ядрено оръжие ли е това ?
Случайно ли разкри Русия ново ядрено оръжие през тази година?
Защо това е важно?
Защото все още сме предпазливи по отношение на Русия от военна гледна точка.
Дългата история казана накратко
По време на държавно спонсорираното от Русия телевизионно предаване, снимки на потенциално унищожително, ядрено торпедо „изтекоха случайно“. Вероятно това не е инцидент, т.к. руските вестници съобщиха за оръжието по-рано.
Дългата история
Студената война може да е приключила официално, но е достатъчно да се каже, че САЩ все още е доста заинтересована да разбере срещу какви суперсили с големи, добре финансирани армии е изправена, особено тези, с които има по-слаби връзки. Ето защо е малко объркващо, че Русия спонсорира телевизионна програма, която показва „изтекли“ снимки на потенциално опустошително ново оръжие с ядрени възможности.

Има много спекулации дали снимките на торпедото са наистина случайни, както отбелязва Би Би Ес, Росиская Газета съобщава за няколко подробности около оръжието, след т. нар. „изтичане“. Въпреки, че те не са включили снимка, ние знаем, че торпедото е една малка подводница, способна да прекоси над 10,000 километра при 100 възела. Бойната глава е кобалт – 59, която може да се превърне в хипер-радиоактивният изотоп кобалт – 60 при детонация. Такава бомба теоретично може да гарантира общо покосяване на всичко в обхвата му, т.к. радиоактивният кобалт има полуразпад от над 5 години (ето защо никога не е бил тестван).

Наречено „Статус – 6“, торпедото би могло да бъде изстреляно от руската ядрена подводница и е разработено от Рубин, държавно спонсориран проектант на подводници. Оръжието е включено в програма, последвала след срещата на руският президент Владимир Путин с военните служители в Сочи. Привидно, Статус – 6 е част от по-големи усилия на Русия да подобри своите ядрени възможности, което съм почти убеден, че са се съгласили да не правят като част от споразумението „Ново начало“.

Путин каза също, че САЩ и другите сили на НАТО са построили някакъв вид огромна система за противоракетна отбрана, която очевидно нарушава някакъв вид споразумение или договор. Вярно е, че САЩ разработва такава отбрана, но е посочено, че е с цел защита срещу ракетни нападения с малък до среден обхват от места като Иран и Северна Корея. Путин мисли, че това е просто фасада и че истинската причина е да се подкопае руската военна мощ (което не звучи като лоша идея все пак), така единственото решение е повече и по-големи ядрени бомби.
Русия е доста предпазлива напоследък, с цялото нещо с Украйна, така че всяко развитие като това със сигурност ще повиши напрежението още повече. Никой не знае (или никой не казва, най-малкото) дали това ново ядрено оръжие е активно, в процес на разработване или просто теоретично, но със сигурност Пентагона е заинтересован да разбере.
Станете цар на дискусията


Loading...

Задайте големият въпрос:
Крачка ли е това към нова Студена война?
Кажете нещо смущаващо:
Това със сигурност ще даде много храна за дебати на кандидат президентите на САЩ.
Споменете този факт:
Споразумението „Ново начало“ бе ратифицирано, както от САЩ, така и от Русия през 2011г. и според него броят на стратегически ядрени ракети ще бъде (уж) намалена наполовина.
Източник: therush.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.