Новият “Бук-М3” и ракетите “Калибър”: какво оръжие получи Русия през 2016

Новият "Бук-М3" и ракетите "Калибър": какво оръжие получи Русия през 2016
Към октомври 2016 г. половината от руското въоръжение се е състояло от модели най-нова бойна техника.

Това бе заявено на 21 октомври, всеобщия ден за получаване на военна техника, от министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу. Както отбеляза армейският генерал, съгласно указа на президента, до 2020 г. делът на съвременната техника трябва да достигне 70%.

Първият ЗРК “Бук-М3” в руската армия

Един от най-добрите “подаръци” за руската армия стана зенитно-ракетният комплекс “Бук-М3”. Министърът на отбраната на РФ каза, че въоръжените сили са получили първия дивизион от такива машини.

“Това не е просто модернизация на комплекса за ПВО, който е приет на въоръжение в руската армия. Фактически това е нов модел в габаритите на стария”, каза за “Руски дневник” началникът на пресслужбата на концерна “Алмаз-Антей” Валерий Ярмоленко.

Както отбеляза той, възловата особеност на “Бук-М3” е разполагането на противоракетите в пускови контейнери, както е при комплексите С-300, които едновременно са и пускови, и транспортни контейнери.

Благодарение на доработките, направени от руските конструктори, залпът с противоракети от 12-е цилиндрични контейнера може да се осъществи само 20 секунди след спиране на комплекса. За разлика от предшественика си, далекобойността срещу ракети и авиация на противника е нараснала от 15 на 70 километра.

“Российская газета” твърди, че ЗРК “Бук-М3” може да поразява надводни и наземни радиоконтрастни цели, тоест да се използва като тактическо управляемо ракетно оръжие, а не само като средство за защита.

Новият "Бук-М3" и ракетите "Калибър": какво оръжие получи Русия през 2016“Бук-М2Е”. Снимка: Михаил Воскресенски / РИА “Новости”

Какво още получи руската армия?

През последните три месеца въоръжените сили на РФ получиха редица отбранителни системи.

Сред тях са следните комплекси:

  • два полкови комплекса зенитни ракетни системи С-400 и шест бойни машини “Панцир-С”;
  • брегови ракетни комплекси “Бал” и “Бастион” за войските от Западния военен окръг;
  • два дивизиона зенитно-ракетни комплекси “Бук-М2”;
  • три междуконтинентални балистични ракети;
  • 100 крилати ракети клас “Калибър” и противоракетни комплекси “Оникс” за кораби и подводници на военноморския флот на РФ.

Както отбеляза министърът на отбраната на РФ, по-голямата част от най-новата техника, която в момента постъпва на въоръжение, Русия показа на света в началото на септември, по време на военно-техническия форум “Армия-2016” в Подмосковието.

“На презентациите на техниката представители на отбранителни ведомства, чуждестранни и руски експерти успяха да се убедят в бойните възможности на руското оръжие”, каза Сергей Шойгу.

Проблемите с превъоръжаването на армията

“Програмата за модернизация и развитие на въоръжените сили на РФ на стойност 22 трилиона рубли ($343 милиарда) ще може да осигури пълна безопасност на страната, след като приключи през 2022 г. Но съществуват редица проблеми, които трябва да бъдат решени”, казва в интервю за “Руски дневник” бившият началник на Главния щаб на Стратегическите войски, а в момента съветник на командващия генерал-полковник Виктор Есин.

Според думите му планът за модернизация на военно-промишления комплекс, в който са заложени 3 трилиона рубли ($48 милиарда), е пред провал.

“Това е в резултат на санкциите и свиването на руската икономика. Процесът на подмяна на вноса в отбранителната индустрия практически не се осъществява”, отбелязва Есин.

По думите на източник на “Руски дневник” във военно-промишления комплекс, ключовият проблем се състои в това, че в близките години Русия няма да може да направи импортозаместители по редица възлови направления.

“Модернизацията на предприятията е едно. Създаването на агрегати за техниката практически “от нулата” – друго. Двигателите за кораби и самолети, които Русия внасяше от други страни, ще могат да се произвеждат от предприятията скоро, към 2018 г. Но съществуват маса електронни системи за тези машини, които страната не може да създаде самостоятелно в толкова кратки срокове”, споделя събеседникът на изданието.

По думите на заместник-министъра на отбраната на РФ Тимур Иванов вследствие на кризата финансирането за военно-промишления комплекс намалява. Възможно е тази тенденция да се запази и през 2017 г.

“Предприятията от ВПК имат дългосрочни договори за производство на кораби, ракети, авиация, космически спътници. По тази тема ограничения няма да има. В случай на криза “под ножа” отиват закупките на второстепенна техника – нови БТР-и, инженерни машини и т.н.”, казва за “Руски дневник” източникът от военно-промишления комплекс.

Защо Русия хвърля пари за модернизация на армията?

Според Есин делът на разходите за отбрана в бюджета, без съмнение, е голям. Но ако Русия иска да се чувства уверено и да не се притеснява за утрешния ден, то трябва сега да се похарчат пари, за да може да се избегне застоят от 1990-е и началото на века.


Loading...

“Ние запазваме паритета със САЩ по ядреното оръжие, но при обикновените оръжия имаме значително изоставане. Ако искаме да избегнем войната, то трябва да наваксаме пропуснатото през 1990-е и в началото на века”, подчерта Есин.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.