Новият американски СТЕЛТ бомбардировач е B-21 Raider

Новият американски СТЕЛТ бомбардировач е B-21 Raider


Това бе съобщено на конференция на Асоциацията на американските ВВС в Нешънъл Харбър, щата Мериланд. Целта е да се увековечи паметта на рейда извършен от групата на полк.
Джеймс Дулитъл с бомбардировачи B-25 Mitchel срещу Токио през 1942 г.
Това са първите бомби които падат на японска територия през Втората световна война.
Въпросът за ефекта е спорен, според американците той е голям.

На конференцията е присъствал 101-годишния подполковник Ричард Коул (Lt. Col. Richard Cole), който е втори пилот на полк. Дулитъл в този паметен полет.
Ето какво заяви той:
“Изключително съм поласкан от това че искате да увековечите нашия полет през 1942 г. и да оставите в историята имената на полк. Дулитъл и “Райдърите” като назовавате бомбардировачът на XXI век на американските ВВС Raider.

За мен и моите приятели това е голяма чест”.
До подп. Коул бе секретарът на ВВС Дебора Лии Джеймс. Тs го определи като велик представител на велико поколение, което не се поколебава да излети с бомбардировач от самолетоносач на еднопосочна мисия с неизвестен край.

Името е предложено от подп.


Loading...

Джейми Ернандес (Lt. Col. Jaime Hernandez), командир на 337-а тестова и изпитателна ескадрила в авиобаза Dyess, щата Тексас; и технически сержант Дерек Уайт (Technical Sgt. Derek White), ръководитле на аварийния екип в 175-та цивилна инженерна ескадрила на Националната гвардия на щата Мериленд. Двамата получиха почетни медали от ВВС на САЩ.Б-21
Автор: Димитър Ставрев
Източник:http://pan.bg/view_article-1-351985-Imeto-na-noviyat-amerikanski-STELT-bombardirovach-e-B-21-Raider.html

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.