Невидим страж: в САЩ разказаха за руския ловец на стелт технологии

Невидим страж: в САЩ разказаха за руския ловец на стелт технологии

Американскoто издание The National Interest нарече руския радар “убиец на стелт технологии” и с причина: за разлика от конвенционалните радиолокационни станции (РЛС) “Струна” отлично вижда всякакви обекти във въздуха, въпреки сложните им форми и покритие.

Тайната е в конфигурацията на самия радар – той е бистатичен, тоест излъчвателят на сканиращият пространството лъч и неговият приемник са разделени в пространството.

В конвенционалните РЛС действа законът за обратните квадрати: полученият сигнал е четири пъти по-слаб от излъчения.

Ако добавим тук покритието, разсейващо радиовълните и правилно изчислена геометрия на целта, тогава се оказва, че на екрана на радара самолетът изглежда като птица, а ракетата – като точка, която автоматиката на радара филтрира като незначително смущение, пише “Российская газета”.

“Струна” сканира въздушното пространство “на светло”. Излъчвателят и приемникът са разположени на разстояние 50 км, а използваните в РЛС технологии увеличават с три пъти ефективната площ за разсейване на целта – ключов параметър за стелт технологиите.

В резултат на това всеки обект, летящ в полето на действие на “Струна”, ще бъде открит. Радарът може да се сравни с невидим участък, през който въздушният натрапник задължително преминава.

Комплексът включва десет приемо-предавателни поста, разположени на мобилни кули. Всеки от тях е предавател за едно “разширение”, а приемник – за друго. По този начин общата зона на работа на “Струна” се увеличавадо 500 км.

Те обменят информация помежду си и с командни пунктове чрез затворен радиоканал, а благодарение на архитектурата на мрежата излизането от строя на няколко поста не пречи на работата на системата.

През повечето време кулите работят в пасивен режим, оставайки невидими за противорадарните ракети. Височината на всеки пост е 25 м, което дава възможност за ефективно откриване на нисколетящи цели.

“Струна” е създадена в Нижегородския научноизследователски институт по радиотехника, водещ руски разработчик на радари за противовъздушна отбрана (ПВО).

ННИИРТ е подразделение на концерна “Алмаз-Антей” и снабдява с радари всички известни системи за ПВО. Това означава, че “Струна” може да работи съвместно с класически радари и зенитни комплекси. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.