Най-странните оръжия, пленени от руснаците в Сирия

Най-странните оръжия, пленени от руснаците в Сирия

Най-странните оръжия, пленени от руснаците в Сирия.
Сред оръжията, използвани от екстремистите на “Ислямска държава”, има някои доста екзотични екземпляри – от немските StG 44 Sturmgewehr, използвани по време на Втората световна война, до съвременни китайски преносими зенитно-ракетни комплекси.

Терористичните организации се снабдяват с оръжия или на черния пазар, или като трофеи в страни от третия свят. В края на 2018 г. в парка “Патриот” край Москва руската армия откри уникална изложба на най-необичайните оръжия, откривани у терористи по време на войната в Сирия.

“Британец” в редиците на “Ислямска държава”

По време на въоръжени действия през ноември 2015 г. в провинция Латакия сирийските войски, подпомагани от Русия, се сблъскват с необичайно ъгловати танкове, много различни от легендарните съветски екземпляри, формиращи основната част от тежките бронираните машини на съветската армия.

След ожесточен обстрел, от който правителствените войски излизат победители, военните решават да проверят какво е това чудовище. Оказва се, че е стар британски Centurion MK 3 от началото на 50-те години на миналия век. Най-изумителното е, че британците са проектирали това превозно средство по време на Втората световна война. Кой би помислил, че 70 години по-късно ще води война в Близкия изток?

Тази машина, снабдена с 83,8-мм оръдие и произведена като част от партида от 700 единици, прекарва цялата си военна “кариера” в различни арабско-израелски конфликти в Близкия изток. Според Вадим Козюлин, професор в Руската академия за военни науки, бойците са купили/откраднали /придобили машината в Йордания, дом на над 300 танка Centurion MK 3 от оригиналната партида от 700.

“Германци” в редиците на “Ислямска държава”

Друг интересен трофей е немската щурмова винтовка StG 44 Sturmgewehr, използвана от нацистките войски по време на Втората световна война. Първите трофеи са открити в началото на 2016 г. в боен склад в предградията на Дамаск. По-късно обаче става ясно, че те са попаднали в ръцете на бойците от сирийските военни депа – около 5000 пушки са иззети от сирийските складове на терористите в ранните дни на войната и са разпределени на техните съюзници.

Руските войници дори се сблъскват и с “тунинговани” немски оръжия (които биха изглеждали малко не на мястото си на бойните полета на Втората световна война). Например, военнослужещите самостоятелно монтират релси тип пикатини към стари оръжия, за да монтират върху тях съвременни прицели.

Друг поразителен аспект на тези пушки е много специфичният патрон (7.92х33 мм), който германската отбранителна индустрия не произвежда след Втората световна война. Според Козюлин бойците може да са се сдобили с боеприпасите по два начина: от същите складове, от които са взели пушките, или чрез “вътрешното” им производство.

“Китайци” в редиците на “Ислямска държава”

И все пак нищо от горното не може да се сравни с китайските оръжия, използвани от някои екстремисти. Разбира се, немските и британските оръжия от средата на миналия век са неприятни, но не и фатални. Руските сили са по-добре оборудвани и не се страхуват от ръждясали пистолети.

Въпреки това китайският преносим зенитно-ракетен комплекс FN-6 е истински кошмар за руската армия. На 3 февруари 2018 г. в провинция Идлиб бойците атакуват един от руските самолети Су-25, като трагично убиват пилота.

“Как попада в ръцете на бойците? Много просто. Това е експортна версия на китайските ЗРК HY-6, които могат да бъдат намерени в цял свят, включително в Камбоджа, Перу, Пакистан и т.н. Най-вероятно е попаднал в Близкия изток от втората страна”, каза Козюлин.

Системата е ефективна срещу нисколетящи цели на височина до 3,5 км. С други думи това е перфектното оръжие за борба с руските военни хеликоптери и щурмови самолети. Преносими комплекси като тези, твърдят експерти, представляват една от най-смъртоносните заплахи за руските въоръжени сили.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.