Най-голяма ѝ сила е универсалността: ракетната корвета “Громкий” влиза на въоръжение в руския флот

Най-голяма ѝ сила е универсалността: ракетната корвета "Громкий" влиза на въоръжение в руския флот
В Японско море се провеждат ходови изпитания на най-новия многофункционален кораб, който ще усили ВМФ на руските въоръжени сили.

Новата бойна единица – корветата “Громкий” постъпи в състава на Тихоокеанския флот.

Военните специалисти са убедени, че появата ѝ в този регион ще позволи съществено да се подсилят границите на държавата в тази морска зона.

Корветата по проект 20380 “Громкий” е разработка на Централното морско конструкторско бюро “Алмаз”. Дължината ѝ е 104,5 м, ширината – 13 м, а пълната ѝ водоизместимост е 2200 тона. Максималната скорост, която развива корабът, е 27 възела. Той може да измине до 4000 мили с екипаж от 100 души.

Руските корвети от този тип се строят в две предприятия в различни краища на страната, пише “Российская газета“.

Първото е корабостроителният завод “Северная верфь” в Санкт Петербург, който вече може да се похвали с корабите “Бойкий”, “Стерегущий”, “Сообразительный” и “Стойкий”, които служат в балтийско море. Второто предприятие е в Далечния изток – в Комсомолск-на-Амур. Тук серийното производство тече в ПАО “Амурски корабостроителен завод”. За разлика от колегите си в Санкт Петербург, неговите постижения засега са скромни: тук досега е произведена само една корвета, над която е работено над 11 години.

От 2017 г. тази бойна единица е зачислена в състава на Тихоокеанския флот под името “Совершенный”. Корабът служи от година и вече е участвал във военни учения и международните военни игри “АрМИ”. В момента заводът в Далечния изток работи под следващия си проект, който носи името “Громкий”.

Работата по “Громкий” започва през 2012 г. в Комсомолск-на-Амур (Хабаровски край). Той е построен два пъти по-бързо от своя “по-голям брат”. Още през юли 2017 г. той слиза от производствената платформа, а през 2018 г. е изпратен за довършителни дейности във Владивосток. Прехвърлянето отнема повече от 20 дни.

В базата на ПАО “АСЗ” във Владивосток новият кораб е подготвен за контролни проверки и е украсен – на борда му се е изписан номер “335”. А на 28 октомври “Громкий” на собствен ход тръгна на първия си морски поход, преминавайки през Златния и Руския мост през залива Петър Велики.

По време на технологичната фаза специалистите от завода заедно с военните ще следят как работи навигационното оборудване, както и енергийната установка. Ще се наблюдават и мореходните, ходови и маневрени качества на кораба. Проверките ще продължат няколко дни в Японско море, след което ще бъде съставен списък със забележки, които трябва да бъдат отстранени преди държавните изпитания и зачисляването на кораба в състава на руския ВМФ.

До края на тази година представители на руското военно министерство трябва да издигнат Андреевския флаг на “Громкий”. Той ще бъде вторият съвременен кораб, постъпил в Тихоокеанския флот от разпадането на СССР насам. Военните специалисти смятат, че новият кораб, както и последващите представители на корветите от тази серия, ще засилят защитата на Русия в тази морска зона.

Основното противокорабно въоръжение на “Громкий” е ракетният комплекс “Уран”. Неговите ракети могат да поразяват цели на разстояние до 260 км. Артилерийските установки на кораба включват 100-мм А-190, както и две 30-мм АК-630М. Плавателният съд ще бъде пазен от въздушни цели с помощта на зенитно-ракетен комплекс “Редут”. Комплексът “Пакет-НК” пък ще брани корветата от подводници на противника. Конструкторите са се постарали да направят съвременните кораби от този проект слабозабележими за радарите на противника с помощта на “стелт” технологията.

Освен това корабът е построен в модулен вариант. Според инженерите и военните, ако се наложи, той може бързо да бъде модернизиран, като бъдат заменени цели секции от самия кораб или въоръжението му. Например, ракетите “Уран” могат да бъдат подменени с по-страшно оръжие – крилати ракети “Калибър”, способни да носят ядрен заряд. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.