Най-големите недостатъци на знаменития автомат “Калашников”

Най-големите недостатъци на знаменития автомат "Калашников"
На най-популярната винтовка в света, разпространена в тираж от 100 млн. екземпляра, не ѝ липсват минуси.

Стрелковата платформа АК става популярна благодарение на своята надеждност и простотата на производството си.

Към днешния момент на света има около 100 млн. автомата “Калашников” в 55 страни по света. И това са само регистрираните, без оглед на “самоделните” копия на автомата. Това оръжие може да се срещне в ръцете на партизани или на бойци за независимост в страните от третия свят.

Той е популярен и в престъпните общества. Например членовете на латиноамериканските наркокартели дори му дават прозвище cuerno de chivo (“козият рог” – видимо заради формата на пълнителя му).

Но дори такова популярно оръжие има своите недостатъци, за които предстои да ви разкажем.

Откат

От главните си конкуренти (в лицето на американския AR-15 и немския H&K 416) руското оръжие губи, на първо място, по отката, който е в пъти по-голям от този на “чужденците”.

HK416 на холандска служба

“Откатът на платформата AR-15 е в пъти по-малък, отколкото при АК. ‘Ударът’ попада точно в рамото и винтовката много по-малко отскача в ръцете при стрелба. Казано просто, не трябва да връщаш оръжието в предишната позиция и можеш да водиш непрестанна стрелба в една и съща точка”, обясни пред Russia Beyond действащ сътрудник в силовите ведомства на Русия, който пожела да остане анонимен.

Възможности за тунинг

С “чуждестранните” в този план също е по-лесно, смята оперативникът.

AR15

“Винаги ти се иска да настроиш оръжието за себе си преди задачата. Но с АК в този план е по-сложно, отколкото при AR, тъй като изборът на приклади, дръжки, прицели и всичко останало за чуждестранните винтовки е далеч по-голям, отколкото у нас.

Съответно се налага да се настройваш към това, което имаш”, добави сътрудникът от спецподразделението.

По негови думи особено важен детайл от настройката на оръжието е неговият спусък. “Спусковият механизъм е подобен на двигателя и съединителя на колата – колкото по-малък е “свободният ход на педала на газта” и колкото по-чувствителен е двигателят към действията ти, толкова по-удобен и ефективен ставаш в боя”, добави той.

Точност на стрелбата

“Чужденците” също печелят по точност на стрелбата в сравнение с АК-47.

AR15

“Юджийн Стоунър (американски конструктор и създател на М16) удължава ствола на винтовката си, за да поразява по-точно цели на далечни разстояние. Също така избира съвсем друг патрон (5,56 мм при М16 срещу 7,62 при АК-47) от по-малък калибър за подобряване на точността на винтовката. По аналогична схема тръгват и руснаците, но вече през 1970-те години при своя АК-74”, обясни пред Russia Beyond професорът от Военната академия Вадим Козюлин.

Според него лекият патрон на М16 излита със скорост от 900 м/с от автомата, като при това не губи кинетичната си енергия и балистиката на полета.

С твърденията за точността на стрелбата е съгласен и сътрудникът от спецподразделенията. Според него в 10 от 10 случая те ще изберат американски платформи за боеве на дистанции от 600-700 метра.

AK-47

Въпреки тези три обективни минуса на руския АК, оръжието има и много плюсове, които му донасят слава по цял свят. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.