Красимир Каракачанов: До една седмица ще пристигне официалното предложение за Ф-16

Красимир Каракачанов: До една седмица ще пристигне официалното предложение за Ф-16


Красимир Каракачанов:
Да сте чули албанци и косовари да се карат Скендербег какъв герой е?! В Скопие шикалкавят с надеждата да получат покана за присъединяване към ЕС и тогава по-трудно да можем да им въздействаме, посочи той по работата на съвместната комисия.
До една седмица ще пристигне официалното предложение за Ф-16, заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в предаването “Плюс – минус” по Нова телевизия.
“Аз съм оптимист над 50%, че сделката ще се случи”, подчерта Каракачанов.
“Нашият стремеж е да купим възможно най-добрия самолет за авиацията, а най-добрият като летателни и бойни способности от трите предложения е F-16. Ние не ги купуваме само заради еър полисинга и заради авиошоу, ние ги купуваме, защото може да се наложи да участват в бойни действия”, подчерта Красимир Каракачанов.

“Нашият стремеж е ясен – да купим най-добрият самолет. Ние имаме нужда от авиация. Не ни трябва за да правим шествия или да се фукаме със самолети. Ние не купуваме самолети за авиошоу, а за защита на границите ни”, подчертава вицепремиерът.

Според него изразените в медиите мнения, че осемте нови изтребителя ще струват 3 милиарда са “голи фрази”. Такава позиция зае лидерът на “Атака” Волен Сидеров, коалиционен партньор на ВМРО в “Обединени патриоти”, т.нар. малка управляваща коалиция. Каракачанов го посъветва да стои в Народното събрание, когато се обсъжда темата за превъоръжаването на армията.
Военният министър отговори и на въпрос, свързан с цената на Ф-16, която за Словакия е по-малка.
Словакия купува 14 самолета, ние – осем. Освен това страната има изградено партньорство със САЩ, посочи Красимир Каракачанов.

По повод на заплахите за сигурността, Каракачанов посочи, че риториката НАТО – Русия винаги е остра, като изключим един период от 1990 до 1999 г. “Но аз смятам, че война няма да има. Винаги, когато някоя по-малка държава в НАТО изистри риториката, някоя от по-големите казва, че трябва да държим вратата за преговори отворена”, посочи вицепремиерът.

“Има няколко причини, поради които имаме нужда от самолети. Едната е, нестихващото напрежението между Русия и Украйна. То ще съществува още дълго време. Другата е, конфликтът в Близкия изток. Той не е разрешен. Той генерира не само потоци от нелегални емигранти, а и опасност от тероризъм. Видяхте какво се случи с момчето в Пловдив”, каза още министърът на отбраната.

Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, отговори и на въпроси, свързани с напрежението около работата на смесената македоно-българска комисия.
Да сте чули албанци и косовари да се карат Скендербег какъв герой е?! В Скопие шикалкавят с надеждата да получат покана за присъединяване към ЕС и тогава по-трудно да можем да им въздействаме, посочи той по работата на съвместната комисия.

“Когато имаш съсед, който хитрува, трябва да направиш всичко възможно той да изпълнява това, което е подписал. Според договора междуведомствената комисията трябва да направи преглед на общата история и лъжите в техните учебници да се изчистят. От българска страна комисията работи, но от македонска се опитват да шикалкавят и да тупат топката, надявайки се да получат междувременно покана за членство в Европейския съюз. Най-доброто е политиците в Скопие да спрат да се правят на ударени и да спрат тази конфронтация. Ако някой смята, че може да влезе през задната врата в Европейския съюз, и влизайки, да продължи да действа по същия начин, ние, ако уважаваме историята си, не трябва да го позволяваме”, бе категоричен Красимир Каракачанов.

Разговорът в студиото започна с темата за напрежението в малката управляваща коалиция и атаките към ВМРО от страна на Сидеров. Каракачанов определи споровете, повдигани от лидера на “Атака” като губене на време и пилеене на енергия. “На “Атака” все някой им е виновен”, посочи той. “Когато си последен в класацията, да кажеш, че другите 99% са постигнали резултатите си по нечестен начин, не е сериозно”, коментира Каракачанов думите на Сидеров за успеха на ВМРО на евровота.

“Няма да коментирам Волен Сидеров. Каквото имах да кажа, го казах миналата седмица. Който иска да хвърля измислени неща, нека да го прави. Не ми се коментира. Нападките на Сидеров не са сериозни. Ако “Атака” бяха работили две години, може би щяха да имат по-добри резултати, а не да търсят виновници за ниския си резултат”, каза Красимир Каракачанов по повод изказванията на Сидеров за резултата на ВМРО на евровота.

“Аз съм широко скроен човек и искам да вършим работа. Няма да влизам в махленски свади. Няма да извадя брадвата и да търся отмъщение. Нека да си плюе, а ние ще си работим. Ако не им се работи, сами да напуснат коалицията. Волен е хубаво да влезе в парламента и да наблюдава какво се случва, а не да седи по масите и да говори глупости”, продължи Каракачанов, отговаряйки на въпроса как ще продължат да работят заедно с “Атака” в малката управляваща коалиция.

В края на разговора в студиото на Нова Каракачанов коментира и предложението партийната субсидия да се намали на 1 лев на глас. Той каза, че подкрепя намаляването на партийната субсидия, като уточни, че ВМРО отдавна е предлагала такава законова промяна.

Източник: epicenter


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.