Как ще реагира Русия на приближаващите към Калининград американски танкове?

 Как ще реагира Русия на приближаващите към Калининград американски танкове?

Във връзка със съобщението на агенция Ройтерс, че американски танкове са пристигнали в Германия, откъдето ще поемат към Полша, Прибалтика, Румъния и България, становището си изразява водещият експерт от Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО, докторът на политическите науки Михаил Александров:

  • С какво ще отговори Русия на засилването на НАТО в Източна Европа?

Барак Обама започна прехвърлянето на 3-та бронетанкова бригада в Европа по-рано от планирания срок. Първоначално операцията бе планирана за февруари 2017 г. Това се извършва в рамките на решенията на Варшавската среща на НАТО по разполагане на четири батальонни тактически групи в Полша и Прибалтика.

Трябва да се разбере следното: батальонните тактически групи имат инфраструктура за бързо разполагане в пълноценни бригади. Личният състав може да бъде прехвърлен по въздуха, а техниката вече ще е в складовете. Това ще бъдат най-боеспособните бригади на Запада в Европа, те ще бъдат подкрепени от полската армия, което вече представлява достатъчно внушителна сила — с отчитане на това, че авиацията също може оперативно да бъде прехвърлена от Германия или дори от САЩ.

В резултат САЩ могат за две седмици да създадат мощен ударен юмрук на границите на Калининградска област.

От руска страна, припомням, там се намират само три дивизии, плюс Балтийският флот. Но натовците могат да изтикат руския флот, прехвърляйки допълнителни военно-морски групировки в Балтика, където, между другото, се намира и немският военен флот, а и полският. С други думи, Западът действително може оперативно да получи надмощие в района на Калининград.

  • Как ще противодейства на всичко това Русия?

Можем да увеличим групировката в самата Калининградска област. Но там територията е малка, не може да се разположи много войска. Освен това, всички тези съединения ще се окажат в зоната на прекия удар. Това значи, ако НАТО реши да нанесе първи удар, руските войски в голямата си част ще бъдат изкарани от строя.

Според мен, най-добрият вариант е да се създадат две танкови армии на границите на Латвия и Литва. В този случай алиансът няма да има илюзии, че може да завземе Калининградска област. Дори ако Белорусия остане неутрална — имайки предвид настоящата политика на Александър Лукашенко — руските танкови армии ще преминат през Латвия като валяк, ще завземат Литва, а после бързо ще се изтеглят към границите на Калининградска област.


Loading...

В резултат, руската групировка в Калининград ще трябва да издържи 2-3 дена, а после руските танкови армии ще размажат и полската армия, а и американските бригади.

 

Главното е, повтарям, НАТО не трябва да има съмнения, че ние ще ги размажем в този регион дори без употребата на ядрено оръжие. Защото сега алиансът разчита на това, че Русия няма да рискува да използва ядрено оръжие, затова се надява на превес при обичайното въоръжение.
Източник: News Front 
loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.