Как руски снайперист с прякор “Дядо” обезврежда танк и група от 40 терористи

Как руски снайперист с прякор "Дядо" обезврежда танк и група от 40 терористи
В ожесточена битка в района на Палмира в условия на непрогледен мрак трима руски снайперисти успяха да попречат на атака на група от около 40 терористи, поддържани от един танк. Героят на тази битка е опитен снайперистки инструктор, наричан “Дядо”.

За съжаление не можем да посочим имената му. Наричат го Дядо, но не само заради дългата служба: той е истински наставник за младите войници, един от най-опитните военнослужещи във всяко отношение, ветеран от редица военни конфликти. Снайперист от Централния военен окръг, той се гордее не само със собствените си достижения, но и с успехите на подчинените си. Някои от учениците му вече са станали снайперистки инструктори, а това си е доста висока длъжност в спецназа.

А наскоро прозвището му претърпява промяна: започват да го наричат противотанковия Дядо – повод за което са събития от лятото на 2016 година.

“Това беше нощен бой в района на Тадмор (Палмира)”, споделя в интервю кореспондент на ТВ “Звезда”. “Атаката на терористите беше жестока, с прилагане на бронетанкова техника. И тук нашият Дядо, използвайки термовизионен прицел на своя снайпер, с точни изстрели изведе от строя екипажа на танка на “Ислямска държава”. При това се наложи да стреля в пълен мрак по подвижен обект на разстояние над 350 метра.

Дядо само с два изстрела първо поразява командира на танка, който непредвидливо се показва от купола. А след това и механик-водача, както и няколко подаващи се от люковете си.

След ликвидацията на танкистите, Дядо с още двама свои помощници-снайперисти безпроблемно разчиства фронта от вражеските пехотинци, които са останали без танкова поддръжка. На практика трима руски стрелци попречват на атака от добре подготвени и настроени за отчаян бой четиридесет терористи.

През юли 2016 г. снайперистът е предложен за удостояване с Орден за Храброст. След време идва и указът за неговото награждаване.

Втори път Дядо се отличава през 2017 година по време на командировка в акербатския район. Снайперистът се налага отново да прикрива с огън военните съветници, които помагат в координацията на бойните действия на сирийското опълчение и се намират в предни позиции. Боевете от 3 август край Акербат са особено тежки. Нашият снайперист стреля от дистанция над километър. Терористите използват огромни количества тунели в тази област. Изведнъж се появяват от неочаквани места и атакуват руските и сирийските звена. Тук на Дядо му се налага да премине към близък бой – и той хваща автомат “Калашников”, който е в стандартния му набор от въоръжение.

По думите на събеседника на ТВ “Звезда” “Ислямска държава” е “сериозен и силен противник, а не някакви басмачи. Те са добре обучени от бивши офицери в иракската армия и други чуждестранни държави, дали им достойна подготовка”. Да ги победиш на бойното поле съвсем не е лека задача.

“Стреля не само моят герой, и по него стреляха: на война, като на война… В това бойно стълкновение край Акербат на Дядо, в оцеляването и победата, му помогнаха неговият служебен опит, уменията и интуицията. А освен това го спасиха и атрибутите от бойното снаряжение, станали задължителни: бронежилетката и защитния шлем. В рамките на този бой ИД трикратно уцелиха снайпериста: по-късно от бронежилетката му извадиха куршуми от американска автоматична винтовка М-16. Каската и бронежилетката не подведоха Дядо”, отбелязва събеседникът.

Както е известно, Орден за Храброст се дава “за смели и решителни действия, извършени при изпълнение на военен, граждански или служебен дълг в условия, съпроводени с риск за живота”. А самоотвержеността, мъжеството и куража, смелостта и решителността са присъщи за войниците от спецназа. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BGвоенният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.