Какво прави руския “Вепрь” една от най-добрите пушки в света?

Какво прави руския "Вепрь" една от най-добрите пушки в света?

Бойната мощ и надеждността са сред главните причини част от европейските силови структури да предпочетат руския “глиган” пред натовското оръжие.

Гладкоцевната самозареждаща се карабина “Вепрь-12” е създадена в началото на 2000-те на базата на РПК-74 – една от главните картечници на руската армия.

В основата на системата му е газоотводен механизъм.. При това самият затвор за разлика от РПК-74 е конструиран за широк спектър от оръжейни патрони от 12-ти калибър с гилзи от 70 или 76 мм, снабдени със сачми или куршуми в различните си варианти.

С какво се отличава от конкурентите

“Вепрь-12” се отличава от основните си конкуренти в лицето на италианския Benelli M-4 Super 90, SRM Arms model 1216 и други пушки преди всичко по своята надеждност.

2x76 карабина

“Средният “настрел” на “Вепрь-12” е не по-малко от 15000 изстрела. При това подобно на автомат “Калашников” той не се страхува от мръсотия и пясък – оръжието работи стабилно при всякакви тежки условия. Конкурентите му не могат да се похвалят с това”, твърди бившият военен анализатор на в. “Известия” Дмитрий Сафонов.

При това “Вепрь-12” е една от най-популярните пушки в ръцете на подразделенията, които изпълняват контратерористични операции в градски условия.

Защо “Вепрь”, а не АК или М-16

Мощността на патрона на щурмовите винтовки АК и М-16 е прекалена по време на щурмуване на здания и престрелки в града. Особено осезаемо е това в районите с плътно застрояване. Боеприпасите могат да уцелят не само бунтовниците, но и случайни минувачи.

12х76 карабина

Във връзка с това полицейските структури по света предпочитат да използват тези пушки, тъй като те ефективно работят на “градски” разстояния до 50 метра.

Въпреки това “Вепрь” не може да бъде упрекнат в слабост. Изстрелът му е равносилен на стрелба с цял пълнител на пистолет ПМ – в целта политат наведнъж девет 8-мм куршума. При това полицаите, в случай на необходимост, могат да заменят пълнителя с травматични боеприпаси с картечни например.

В момента за “Вепрь-12” са разработени барабани с 20 и 25 патрона. В гражданската си версия той е в комплект с 4 и 8-зарядни пълнители.

В Русия, ако имате разрешително, можете спокойно да го купите във всеки оръжеен магазин.

Продава се също така в Латинска Америка и в страните от НАТО. В Гърция, например, подразделенията на ЕКАМ към министерството на вътрешните работи са въоръжени именно с “Вепрь-12”.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.