Какво е общото между Т-14 “Армата”, F-22 Raptor и Т-50

Какво е общото между Т-14 "Армата", F-22 Raptor и Т-50
Чудеса, както се и очакваше, не се случиха. Практически цялата техника “се прояви” на “лентата”. При това ясно се вижда топлинната разлика между създадените по “класическа” технология машини и съвременните образци.

Видео с техника в инфрачервения спектър

Ако наблюдавате танка Т-72Б3, БМП-3, бронираните автомобили “Тайфун-К”, “Тигър-М”, зенитно-ракетните комплекси Бук-М2У и “Панцир-С”, топлинното поле от работещите двигатели, трансмисията и ходовата част би издало тази техника на бойното поле от десетки километри. А това означава, че те могат да бъдат не само открити с термовизор, но и прихванати от съвременни противотанкови ракети. Такива, например, са американските FGM-148 Javelin, производство на концерните Raytheon и Lockheed Martin. Това е първият в света сериен противотанков ракетен комплекс (ПТРК) с инфрачервена система за насочване от типа IIR, работещ на принципа “стреляш и забравяш”.

Впрочем Javelin се оказва безполезен при среща с Т-14 “Армата”. Нейният топлинен “портрет” в обектива на инфрачервената камера се оказа много мъгляв – от машината се вижда само мъничко петно от ауспуховата система на двигателя. Това бе напълно потвърдено от думите на заместник-директора на НПК “Уралвагонзавод” Вячеслав Халитов – новият руски танк ще бъде направен по стелт технологии. Радиопоглъщащите материали и специалните бои ще затруднят бързото му откриване в инфрачервения диапазон през тъмната част на денонощието, а “издяланите” форми на купола ще поглъщат радиолокационното излъчване. Точно така, както това се случва при самолетите от ново поколение F-22 Raptor и Т-50.

Наметало-невидимка за танка

Но и с това възможностите на танка за маскировка и оцеляване в дадена местност не се изчерпват. За Т-14 специално е създадено маскиращото наметало “Мантия”. Това е мека тъкан, съчетаваща функциите на маскировъчния радиопоглъщащ материал “Накидка” и решетъчните антикумулативни екрани, осигуряваща защита от високоточно противотанково оръжие и средства за близък бой – ръчни противотанкови гранатомети.

Принципът на работа на “Мантията” е много прост – с нея покриват танка, БМП или друга бронирана техника. Тъканта на “Мантията” е разработена на принципа на тройната защита: поглъща вълните, като едновременно ги отразява и разсейва и така ефективно намалява възможността движещият се обект да бъде открит. Фактически топлинният фон от работещите двигатели се понижава до природното ниво, размивайки този на техниката. В резултат на това машината престава да бъде видима за самонасочващите се глави на Javelin, както впрочем и за всяка друга ракета, чието предназначение е поразяване на целта по топлинното излъчване.

С какво Т-14 се отличава от водещите западни танкове

Ветеранът от танковите войски и редактор на списание “Арсенал Отечества” Виктор Мураховски казва, че в наши дни не е достатъчно само усилването на бронята на бойните машини или те да се произвеждат по стелт технологии. Съвременната защита на техниката е комплекс от решения, които се състоят от множество елементи: като се започне от бронята, решетъчните екрани, електронните системи и се стигне до специалните наметала-невидимки.

Ако се сравнява Т-14 със западните модели, конструкторите говорят за 25-30% превъзходство над американския Abrams, френския Leclerc и немския Leopard 2. Главната особеност на танка е необитаемият купол: екипажът управлява оръдието дистанционно от изолирана бронирана капсула. Танкът разполага с нов дизелов двигател с мощност 1500 к.с., ново 125 мм оръдие 2А82. Представителите на завода подчертават и неговата уникална многослойна композитна броня.

Машините от фамилията “Армата” са оборудвани с ултравиолетови пеленгатори, които откриват снарядите и ракетите по йонизираната въздушна следа от работещия двигател. На база на получените данни комплексът за активна защита на танка “Афганит” поразява целта с помощта на специален снаряд или крупнокалибрена картечница. Конструкторите съобщават, че най-новите пеленгатори откриват не само УВ излъчването на самата цел, но и на прелитащите в близост ракети и гранати, а също така засичат взривовете наоколо. Благодарение на това работата на системата не се влияе от различни естествени смущения и тя с висока точност може да различи опасните цели от безопасните.

Но, както обобщават експертите, до които се допита “Руски дневник”, тепърва предстои всички тези бойни качества на Т-14 “Армата” да се потвърдят в реални бойни действия.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.