ЗНАЧИТЕЛЕН РЪСТ НА ВОЕННИЯ БЮДЖЕТ НА САЩ ЗА «СДЪРЖАНЕ НА РУСКАТА АГРЕСИЯ»

ЗНАЧИТЕЛЕН РЪСТ НА ВОЕННИЯ БЮДЖЕТ НА САЩ ЗА «СДЪРЖАНЕ НА РУСКАТА АГРЕСИЯ»
САЩ официално преименуваха програмата за военна помощ за европейските съюзници в «Европейска инициатива за сдържане», съобщи шефът на Пентагона Аштън Картър.

«Нашият последен отбранителен бюджет (за 2017 г.) предполага значително по-голямо финансиране на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността, тя е преименувана вече в Европейска инициатива за сдържане», — каза Картър по време на речта си в Центъра за международни стратегически изследвания във Вашингтон.

«Над 20 години нямахме нужда да правим сдържането на Русия наш приоритет — сега го правим. Затова САЩ засилват военното си присъствие в Европа, за да бъдат по-гъвкави в отговор на заплахата, която може да представлява Русия», — поясни министърът.

 

По-рано представители на Пентагона вече признаха, че програмата за военното присъствие около границите на Русия, създадена за «успокоение на съюзниците от НАТО, фактически е започнала да изпълнява задачи по военното сдържане на Русия. Сега това намери отражение и в наименованието на програмата.

Бюджетът на Пентагона за 2017 финансова година предполага ръст на разходите за изпълнение на т.нар. Инициатива за обезпечаване на европейската сигурност в рамките на 3.4 милиарда  долара. Годишно тази сума по-рано беше в рамките на 789 милиона долара. Освен това, още около 900 милиона долара ще бъдат насочени към други ведомства, в това число към държавния департамент за «сдържане  на руската агресия».

В рамките на тази програма в страните от Европа около границите на Русия ще бъдат разположени 3-5 хиляди военнослужещи от НАТО, а също военна техника и оборудване. Както заявяват от алианса, тези  мерки се предприемат в отговор на «агресивните действия» на Русия, под което се разбира политиката на Русия по отношение на Грузия през 2008 г. и Украйна през 2014 г.

 


Loading...

В края на декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че групировката на НАТО около границите на Русия за десет години се е увеличила три пъти, а около западните граници — осем пъти.
Източник: News Front ПП

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.