Защо Русия трябваше да прехвърли в Сирия ПВО комплекс С-300В4

Защо Русия трябваше да прехвърли в Сирия ПВО комплекс С-300В4

Русия допълнително прехвърли в Сирия комплекс за противовъздушна отбрана С-300В4 „Антей-2500“ (по класификацията на НАТО – SA-23 Gladiator), съобщи телевизия Fox News, позовавайки се на свои източници в разузнаването на САЩ.

Както пише изданието, американските шпиони няколко седмици са следили придвижването на комплекса и в момента елементите на системата са достигнали до руската военноморска база в Тартус.

Комплексът С-300В4 засега не е разгърнат и, според думите на източниците на Fox News, все още се намира в контейнери. От Министерството на отбраната отказаха да коментират тази информация за „Руски дневник“.

Източникът на „Руски дневник“ във военно-промишления комплекс смята, че разгръщането на новата техника е в отговор на заявлението на САЩ, че в Сирия Вашингтон преминава към план „Б“ – увеличаване броя на бойните полети, прехвърляне на подразделения на специалните части в региона и допълнителни доставки на оръжие за умерената опозиция.

„Новите системи за ПВО и ПРО в района на бойните действия ще спомогнат да се избегнат инциденти, аналогични на тези в Дейр ез-Зор, когато американските ВВС по погрешка нанесоха ракетно-бомбен удар по позициите на сирийските военни“, каза събеседникът на „Руски дневник“.

Тогава в резултат на въздушния удар загинаха 62 сирийски военни и над 100 бяха ранени.

Какво представлява С-300В4 и за какво е необходим?

Това е модифициран вариант на комплекса за противовъздушна и противоракетна отбрана С-300.

За разлика от събрата си, системата разполага с верижно, а не с колесно шаси и е предназначена за прикритие на войските в района на бойните действия.

„Те са пригодени да се придвижват по пресечена местност в колона от бронирана техника – танкове, БТР-и и т.н. Задачата на С-300В4 е да прикрива сухопътните войски в района на бойните действия от ракетни и въздушни атаки“, каза за „Руски дневник“ военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.

Според думите му неслучайно „второто име“ на комплекса С-300В4 е „Антей-2500“ – той може да унищожава балистичните ракети на противника, които летят към целта със скорост от 2,5 км/сек на разстояние до 150 км.

Усилване на сирийската групировка


Loading...

Според съобщенията на редица руски медии няколко дена по-рано Русия е прехвърлила в Сирия и фронтови бомбардировачи Су-24 и Су-34. За предислокация се подготвят и щурмовите Су-25.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.