Защо Русия иска НАТО да присъства на нейните най-големи учения

Защо Русия иска НАТО да присъства на нейните най-големи учения
Президентът на Беларус Александър Лукашенко официално покани наблюдатели от НАТО на ученията “Запад-2017”

Руската страна не направи никакви официални изявления и остава впечатлението, че тази стъпка на беларуския лидер е съгласувана с Москва. Нещо повече, генералният секретар на НАТО изрази готовност да изпрати свои представители в Беларус с уговорката, че е необходимо “в хода на ученията да не се допуска повишаване на напрежението в региона”. Още по-далеч стигна главнокомандващия силите на САЩ в Европа Бен Ходжис, който заяви, че Русия трябва да покани на маневрите журналисти, ако желае напрежението в региона да се понижи.

Какво е това “Запад”

“Запад” се наричат организираните от 1981 г. учения на западните военни окръзи на СССР, а след това на Русия. Тогава Беларуският, Киевският и Прибалтийският военни окръзи провеждат едни от най-мащабните военни маневри в историята след Втората световна война, в които участват повече от 100 хиляди души. Множество експерти са на мнение, че основната задача на ученията е не отработването на взаимодействие, а демонстрация на мощта на СССР пред НАТО. Освен това част от маневрите са проведени в Полша (където по това време политическата обстановка е нестабилна) с цел да се покаже готовността на СССР да подкрепи приятелите си във Варшава.

През 2009 г. наименованието “Запад” се появява отново. В съвместните руско-беларуски учения тогава участват над 12 500 военнослужещи. През 2013 г. отново се провеждат учения с това име и става ясно, че Москва и Минск ще ги оргнизират редовно.

Сценарият и истинските цели

Полковникът от резерва Виктор Кузнецов, участник в “Запад-1981”, смята, че които и да било големи учения не могат да бъдат скрити от потенциалния противник. Напротив, те са широко отразени в медиите, на тях се допускат наблюдатели, а военните аташета на повечето държави своевременно получават планове на маневрите. Последното се прави с цел да бъдат изключени каквито и да било инциденти, които биха могли да предизвикат масова предислокация на войски край границите.

Успоредно с това в хода на повечето учения се изпълняват задачи, за които чужденците не са информирани. Военните наблюдатели от другите държави са с предварително начертан маршрут, те се съпровождат от специално назначени от Генералния щаб офицери и много от нещата просто остават скрити за тях. Например важен елемент от ученията “Запад-2009” и “Запад-2013” е проверката на бойната готовност на беларуската система за ПВО и нейното взаимодействие с руската. Естествено, открити са много проблеми и слаби страни, но никой не докладва на чужденците за това.

Ролята на наблюдателите

По думите на източник на “Руски дневник” от щаба на Западния военен окръг (ЗВО) в действителност присъствието на наблюдатели от западните страни ще е от изключителна полза за Русия. Наличието на представители на НАТО ще позволи всяка критика от страна на Киев за заплаха от ученията в Беларус за суверенитета на Украйна да бъде сведена до минимум. Успоредно с това тяхното присъствие ще балансира и изявленията на лидерите на прибалтийските републики за опасни маневри в близост до техните граници.

Експертът припомня миналогодишния отказ на НАТО да изпрати представители на ученията “Кавказ-2016”. Присъствието на наблюдатели на “Запад” ще покаже готовността на НАТО да възобнови диалога и сътрудничеството с Москва. Той е на мнение, че “присъствието на наблюдатели на първо място е въпрос на политика. Те са много по-минимална заплаха за секретността на ученията, отколкото спътниците и разузнавателната апаратура по протежението на границите”.

По думите на събеседника на “Руски дневник”, дори в условията на съвременната напрегната международна обстановка, миналата година руските военни са посетили около 10 военни мероприятия на НАТО и ще бъде напълно естествено, ако Минск и Москва проявят съответното гостоприемство. В същото време е напълно естествено Кремъл да очаква ответни покани за военните и медиите на големите маневри на Алианса – например за летните учения в Прибалтика.

Поставените задачи ще бъдат изпълнени

Провеждането на поредните големи учения ще позволи на Москва и Минск да разберат какво са успели да постигнат за изминалите 4 години в областта на военното сътрудничество. Например доколко ефективни са беларуската ПВО и руската авиация, която охранява и беларуското небе.

Източник на “Руски дневник” от ВВС на Русия подчерта, че подобни мащабни маневри ще позволят на пилотите да изучат по-добре летищата на стратегическия съюзник, спецификата на действията на службите за поддръжка. Важна задача ще бъде и бързото прехвърляне на войски към местата им за разгръщане.


Loading...

Успоредно с това, според думите на руския военен, присъствието на наблюдатели от НАТО с голяма вероятност ще позволи да бъдат избегнати редица провокации във въздуха, свързани с кратковременно нарушаване на въздушното пространство, взаимно вдигане на изтребители за съпровождане на самолети в неутрално въздушно пространство. Подобни неща са обичайни за военните, но силно нагнетяват политическото напрежение, което в хода на бъдещите учения вероятно ще бъде избегнато.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.